Русија

Руска црква забринута јер се драгоцености Кијевско-печерске лавре већ продају на аукцијама на Западу

Ово је трагедија са којом се суочава не само православна црква, него и светска културна заједница уопште, рекао је намесник храма Алексанадра Невског
Руска црква забринута јер се драгоцености Кијевско-печерске лавре већ продају на аукцијама на Западуwww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Унеско покушава да извезе православне светиње и историјске артефакте из Украјине. Постоје информације о појављивању драгоцености из Кијевско-печерске лавре на аукцијама на Западу, рекао је протојереј Игор Фомин, намесник храма Светог кнеза Александра Невског при Московском државном институту међународних односа (МГИМО).

Раније је руска Спољна обавештајна служба (СВР) јавила да је постигнут договор између Кијева и Унеска о изношењу хришћанских драгоцености, укључујући мошти светитеља из Кијевско-печерске лавре, и њиховом преносу у западне земље.

"Постоји веома велики разлог за забринутост за светиње које се налазе у Украјини. Знамо да Унеско на све могуће начине покушава да изнесе ове светиње, и не само православне, већ и историјске артефакте. Постоје извештаји, да већ чак и на аукцијама можете наћи одређене светиње и драгоцености из Кијевско-печерске лавре. Ово је трагедија са којом се суочава не само православна црква, него и светска културна заједница уопште", рекао је Фомин за "Расија сегодња", поводом Дана крштења Русије.

Свештеник је приметио да се у Украјини заиста протерује православно хришћанство.

"Наравно, забринути смо, молимо се и надамо се да неће доћи до неких трагичних тренутака", додао је он.

Руска православна црква обележава 28. јул као Дан крштења Русије. Очекује се да ће тог дана патријарх московски и целе Русије Кирил предводити литију и молебан код споменика крститељу Русије кнезу Владимиру на Боровицком тргу.

image