Русија

Белоруски "стршљен": Противоклопни ракетни систем велике разорне моћи

Због своје једноставности, разноврсности оружја, напредних оптоелектронских уређаја, али и повољније цене у односу на сличне системе, ова платформа представља озбиљног конкурента у домену противоклопне борбе
Белоруски "стршљен": Противоклопни ракетни систем велике разорне моћи© Scientific Research and Production Center

"Шершењ" је вишенаменски систем за лансирање противоклопних вођених ракета, настао заједничким радом Белорусије и Украјине 2010. године, због чега га многи означавају као белоруску верзију украјинског комплекса "скиф", познатог и као "стугна-п".

Ипак захваљујући већем домету и разноврснијим циљевима по којима може дејствовати, "шершењ" ("стршљен" у преводу са руског језика) је прилагођен за обављање ширег спектра задатака, што га чини напреднијим средством и скоро еквивалентом руског система "корнет-м".

У оперативну употребу копнених снага Белорусије уведен је 2012. године, а поред војске ове источноевропске државе, користе га и оружане снаге Туркменистана и Нигерије.

Поред уништавања и онеспособљавања оклопних возила са реактивним оклопом, за шта су овакве платформе примарно дизајниране, "шершењ" је показао одличне резултате и при ударима на утврђене објекте попут бункера и мањих фортификација израђених од бетона или мешавине дрвета и земље, на истуреним положајима, нисколетећих ваздухоплова при малим брзинама, попут хеликоптера и беспилотних летелица, приобалних и речних пловила попут десантних чамаца и мањих патролних бродова.

Техничко-тактичке карактеристике "шершења"

Противоклопни комплекс "шершењ" састоји се од више компоненти: расклопљивог статива са три ноге (трипод), преносивог лансера, ракете у калибру 130 или 152 мм, јединице за напајање електричном енергијом, оптоелектронске справе за осматрање, односно навођење и контролног уређаја за даљинско управљање ракетом.

Систем опслужују два човека, који пре лансирања морају повезати наведене подсистеме и наоружати лансер, за шта је потребно мање од два минута. Лансирна цев са справом за навођење може се ротирати од -85 до +85 степени по азимути и од -1,5 до +25 степени по елевацији. Лансирање ракете обавља се ручно, а оператер је наводи и контролише њено кретање ка циљу са положаја одакле је испаљена.

Захваљујући поменутом уређају за даљинско управљање, смештеном у специјализованом коферу, оператер може пројектил усмеравати и кориговати путем џојстика, из заклона удаљеног 100 м од лансирне јединице уколико је уређај повезан жичаним каблом, односно 300 м ако је повезан путем радио везе, чиме се гарантује сигурност чланова посаде.

Оптоелектронски уређај за осматрање и навођење са ласерским даљиномером ПН-С, може се користити за извиђање и откривање циљева, те омогућава прецизно мерење њихове удаљености на дометима до девет километара, док одступање од циља не прелази пет метара.

Овај систем користи два канала, телевизијску камеру и термовизијску нишанску справу, а максимални домет за откривање и препознавање циљева је 6,5 км у дневним и 4,5 км у ноћним условима. Захваљујући напредној термовизији, ракете система „шершењ“ могу погодити и мете са изразито малим термалним одразом, попут фортификација и утврђених положаја. Додатно, ПН-С поседује и специјалну камеру намењену за праћење циљева у неповољним метеоролошким улсовима, па је читав комплекс употребљив у распону температура од -30 до +65 степени целзијуса и при влажности ваздуха од чак 98 одсто.

Навођење се врши на два начина: полуаутоматски путем ласерског снопа отпорног на ометање и временске непогоде, којим оператер обележава жељени циљ све до удара пројектила, чиме се осигурава прецизан погодак; и аутоматским вођењем, које се практикује приликом лансирања уз помоћ уређаја за даљинско управљање, а у том случају оператер одабере циљ, прати путању ракете и врши неопходне корекције уколико за то постоји потреба.

Јединица за напајање електричном енергијом функционише у режиму уштеде енергије, чиме је обезбеђен аутономни рад ове компоненте у трајању од пет сати. Велики акценат приликом развоја "шершења" стављен је на смањење финансијских трошкова, због чега су одржавање и употреба знатно јефтинији него што је то случај код његових конкурената. Додатна предност лежи у једноставности употребе и могућности да се будући оператери ове противоклопне платформе обучавају на рачунарским симулаторима.

Које све ракете "шершењ" може користити?

Арсенал овог система укључује неколико ракета, у зависности од тога о којој варијанти се ради, и то: РК-2С, РК-2ОФ, Р-2В у калибру 130 мм и Б-2М у калибру 152 мм. РК-2С је ракета са тандем кумулативном бојевом главом, домета пет км за стациониране, односно 5,5 км за циљеве у покрету, са пробојносшћу од 800 мм за мете са оклопом од ваљаног хомогеног челика иза експлозивно-реактивних плоча (динамичка заштита) при удару под углом од 60 степени.

Кључну предност ове ракете представља могућност елевације у току лета, тј. подизање пројектила 10 метара изнад ласерског снопа за навођење, што је веома користно при дејству по основним борбеним тенковима. Приликом приближавања циљу, ракета се спушта и у последњем тренутку улази у видокруг оператера, који настоји да погоди слабу тачку између куполе и трупа тенка, тиме користећи пун разорни потенцијал. Такође, на овај начин се умањује вероватноћа евентуалног уочавања и ометања, избегавају препреке попут ниског растиња и повећава фактор изненађења непријатеља.

Са друге стране, РК-2ОФ носи високо-експлозивну фрагментирајућу бојеву главу и првенствено је намењена за уништавање лакше оклопљених возила, попут транспортера и борбених возила пешадије. Уз то, може се користити за неутралисање живе силе непријатеља смештене у утврђеним објектима.

Р-2В је ракета са повећаним дометом од 7,5 км, носи тандем кумулативну бојеву главу и према појединим изворима поседује већу пробојност него РК-2С. Последња ракета, односно Б-2М у калибру 152 мм, такође носи тандем кумулативну бојеву главу и поседује знатно већу пробојност од 1.100 мм за мете са оклопом од ваљаног хомогеног челика иза експлозивно-реактивних плоча (динамичка заштита) при удару под углом од 60 степени.

Могућност употребе пројектила са бојевим главама различите врсте, чак и термобаричним, без потебе за модификацијом система, чине "шершењ" не само противоклопном, већ и мобилном платформом за пружање ватрене подршке јединицама пешадије.

Варијанте "шершења"

Поред стандардне верзије система, постоји још четири посебне варијанте и то: "шершењ-д", "шершењ-ку", "шершењ-м" и "шершењ-л". Уз наведено, постоји опција интегрисања овог комплекса са различитим борбеним возилима, чиме се додатно повећава могућност његове употребе у најразличитијим сценаријима.

"Шершењ-д" je варијанта са два лансера наоружаних ракетама у калибру 130 мм, распоређени један поред другог, на једном кружном постољу уграђеном на крову точкаша или гусеничара, при чему свака ракета може бити засебно навођена. Тежина целокупног система је 59 кг и примарно је намењен за дејство по оклопним транспортерима, лаким оклопним возилима, приобалним и речним пловилима. Главна предност су управо већа мобилност, као резултат монтирања комплекса на борбено возило и удвостручена ватрена моћ.

"Шершењ-ку" је верзија такође намењена за уградњу на борбена возила, али поседује чак четири лансирне цеви. Ова варијанта која по свом спољашњем изгледу подсећа на систем "корнет-д", пружа већу ватрену моћ и унапређује способности у домену противоклопне борбе, возила на којима је монтирана.

Као и претходне две варијанте, "шершењ-м" је намењен за дејство са борбених возила и поседује четири лансирне цеви, а посебну предност представља флексибилност по питању коришћене муниције. Стога је ова верзија оспособљена за употребу и ракета РК-2, односно Р-2В у калибру 130 мм, као и Б-2М у калибру 152 мм, у зависности од врсте циља. Постоје и непотврђене информације да "шершењ-м" може лансирати и ракете РК-3 "корсар" у калибру 107 мм.

Последња верзија система је "шершењ-л", одосно лакша варијанта намењена за борбене задатке у којима су брзина и покретљивост приоритентне. Због смањења укупне тежине насталих изменом компоненти комплекса, дошло је до редукције борбених способности па тако максимални домет ове платформе је 2,5 километара.

image