Русија

ФСБ: Пронађени трагови експлозива на броду који је из Турске ишао ка Русији

Руска служба тврди да је исти тај брод у јуну и јулу ове године два пута био у украјинској луци у Одеској области
ФСБ: Пронађени трагови експлозива на броду који је из Турске ишао ка Русијиwww.globallookpress.com © Antonio Sempere

Федерална служба безбедности (ФСБ) Русије је саопштила да су пронађени трагови експлозивних супстанци на страном броду који је ишао из Турске у Русију ради утовара житарица. 

ФСБ даље наводи да је руска служба утврдила да је поменути брод "БМО РИВЕР", који је прошле среде прошао кроз Керчки мореуз и пристао у руску луку Ростова на Дону, заправо, раније два пута, у јуну и јулу, улазио у украјинску луку Рени у Одеској области.

Подсетимо, Русија је средином јула стопирала учешће у Споразуму о житу, који је регулисао извоз житарица из Црног мора и кретање бродова у том региону. Услед неиспуњавања обавеза које су биле обећане Москви, Русија је након вишемесечног упозоравања одлучила да стопира договор. Од тог тренутка, руска страна више не гарантује безбедан извоз украјинских житарица, а престали су да важе и безбедносни морски коридори.

Уједно, у оквиру овог споразума, била је формирана посебна комисија која је прегледала бродове који су излазили и улазили у луке, како се ови коридори не би користили за војне потребе и наоружавање Кијева.

Ипак, данашње саопштење ФСБ-а показало је да су на једном од тих бродова ипак пронађени трагови експлозивних материја, те да је исти тај брод у јуну и јулу, док је још важио прехрамбени споразум, имао приступ украјинским лукама. 

image