Захарова: Руски војници жртвују живот за слободу свих људи на свету

Русија данас има много тога да понуди, указала је званична представница руског МСП

Русија се бори, руски војници конкретно својим животом бране право свих људи на овом свету да буду слободни, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова током брифинга који је организовао РТ на Самиту Русија-Африка у Санкт-Петербургу.

"Кад видим Руску украјински конфликт дође ми да вриштим. Нема тог конфликта. Ми немамо никакве претензије према Украјини. Да хоћемо нешто од Украјине не бисмо напустили СССР онако како се десило", истакла је Захарова.

Заправо Америка и Велика Британија воде рат против Русије, објаснила је и додала да желе да диктирају цену руских ресурса.

"Желе да нас контролишу споља", додала је.

Афричке дипломате су претрпеле велики притисак западних држава на путу до Русије како би учествовали на самиту Русија-Африка, рекла је Захарова.

"Хајде да будемо отворени, желим да вам се захвалим јер знам какав притисак су многе државе и људи лично трпели, прљаве притиске на нивоу претњи и заплашивања, знамо то", рекла је.

"Хвала вам за храброст и што се не предајете", додала је Захарова.

Пауза која је постојала у односима Русије и Африке, која је трајала од распада ССР-а, је према њеним речима била потребна Русији, како би се опоравила, стала на ноге и могла да буде одговоран партнер.

Данас је потписан велики број докумената са многим државама, Русија данас има много тога да понуди у сфери економије, бизниса, финансија, атомске енергије и космоса, рекла је.

Западне државе које су много година биле колонизатори, саме су постале колоније, рекла је. И додала да су то себи дозволиле веома моћне државе.

"Немци су, на пример, веома вредни људи, али шта је са њиховом економијом – распада се. Немачки бизнис одлази из земље. Немају у оном обиму јефтин руски гас. Зашто? Није Русија та која им га је одузела. Ми смо чак и улагали новац у гасоводе који су преносили гас до Европе, али то је сада срушено. Ко је срушио? Наводно се не зна, иако је су амерички званичници само неколико месеци пре експлозије претили да ће га разнети", рекла је.

Немачка сада нема гас, најкрупнија економија у свету је уништена, а ни друге државе ЕУ не могу да доносе решења коју су у њиховом националном интересу.

Русија има своје ресурсе, она је најбогатија држава која има све ресурсе, и нафту, и воду, плодну земљу, шуме, "целу таблицу Мендељејева", рекла је портпаролка руског МСП.

"И кроз историју смо несебично делили све. Давали смо своје ресурсе и онима који су нас мрзели. Знали смо да НАТО има агресиван менталитет, али смо им предлагали други пут и да сарадња може да буде и узајамно корисна", рекла је.

Подсетила је на историјски моменат када је совјетски космонаут Јуриј Гагарин полетео у космос и историјску одлуку СССР-а да га потом пошаље у све државе и континенте света, па и оне које су против Москве водили хладни рат, како би поделио знање које је стекао.

"СССР је показао да је космос сфера мирних интереса, сфера мирне сарадње", казала је.

Политика Русије и западних земаља је дијаметрално супротна, истакла је руска званичница и као пример поменула Споразум о житу који је трајао само годину дана.

"Русија, против које се води хибридни рат, којој су уведене једносмерне санкције, је ипак спремна да помаже државама које с сиромашније од ње, док западне земље, сите и богате, кују планове како да се још више обогате а да другима од тога буде теже", објаснила је.

Споразум о житу је започет тако што је Запад покренуо информативну кампању о глади и о томе како сиромашним земљама треба помоћ, те да је неопходно да се из Украјине одвози жито у Африку, указала је.

"Си-ен-ен, 'Њујорк тајмс', 'Вашингтон пост' као у хору крећу да пишу о глади", каже Захарова и напомиње да претња од глади на афричком континенту постоји вековима.

Али сви су на тренутак поверовали да су западне земље коначно спремне да помогну, казала је. Међутим, за годину дана само три процената свеукупног жита у оквиру Споразума је отишло у сиромашне земље, додала је.

"Неколико компанија, америчких и западних, које су власнице поља у Украјини, саме себи шаљу жито, и то у таквим количинама да су уништили пољопривреднике у Бугарској и Пољској", објаснила је.

"Ми остајемо Европљани, а земље Европе су изгубиле код који је у основи европске цивилизације", рекла је Захарова одговарајући на питање да ли су Руси Европљани.

Римско право је постало културни код европске цивилизације, али оно је тамо потпуно изгубљено, нико га не поштује, рекла је и подсетила на санкциону политику Запада.

"Хришћанске вредности су такође изгубљене у Европи, остала је само божићна јелка. Породица, мушкарац жена, све је уништено, а још је и табу. Сад не смеш да кажеш да породицу представљају мушкарац, жена и деца", објаснила је.

"Шта је у Европи остало до европске цивилизације", упитала је и нагласила да је Русија та која чува европске вредности у својој традицији.

Други самит Русија-Африка почео је данас у Санкт Петербургу.