Руски патријарх: Да ли Украјина спроводи верски апартхејд?

Украјина је на прагу забране канонске цркве, а тако нешто у модерној Европи не сме да се дешава, сматра патријарх Кирил

Могуће усвајање закона о потпуној забрани канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) у украјинској скупштини биће противзаконито и нанеће штету украјинском друштву, рекао је патријарх Кирил новинарима на маргинама другог самита Русија-Африка.

"Свака забрана ће бити противзаконита. То ће несумњиво нанети штету украјинском друштву. То се може учинити само усијане главе, без размишљања о последицама. Ништа слично у модерној земљи у Европи не сме да се дешава. Јужна Африка се изборила са апартхејдом - а да ли је ово верски апартхејд", запитао се патријарх, одговарајући на питање ТАСС-а о могућем усвајању закона.

Украјинске власти последњих година активно спроводе политику укидања УПЦ, укључујући подстицање преласка њених епархија под јурисдикцију такозване Православне цркве Украјине (ПЦУ), створене 2018. године, од две расколничке верске структуре. Циљ украјинских власти је да се потпуно забрани деловање канонске УПЦ. Због тога је влада у име председника земље Владимира Зеленског, припремила предлог закона и поднела га парламенту.

Осим тога, власти гоне свештенике канонске цркве под оптужбом за издају, а 13 архијереја лишено је украјинског држављанства. Одузимају се храмови и предају расколничкој цркви. Како је раније саопштио адвокат УПЦ Никита Чекман, више од 100 црквених општина незаконито је прешло у надлежност ПЦУ. Власти су раскинуле уговор о закупу Кијевско-печерске лавре са УПЦ и затражиле да монаси напусте манастир.