Русија

Путин: Ако хоћеш да идеш брзо - иди сам, ако хоћеш далеко - иди с пријатељем

Руско-афрички односи су засновани на дугогодишњем пријатељству, казао је лидер Русије
Путин: Ако хоћеш да идеш брзо - иди сам, ако хоћеш далеко - иди с пријатељемwww.globallookpress.com © President Of Russia Office/

Ако хоћеш да идеш брзо иди сам, ако хоћеш далеко иди с пријатељем, рекао је председник Русије Владимир Путин пре званичне церемоније добродошлице лидерима делегација у оквиру другог Самита Русија-Африка Путин.

Русија је данас дочекала делегације из скоро свих држава Африке, рекао је Путин и додао да је данашњи самит потврда заједничких намера Русије и Африке да сарадњу подигну на виши ниво, у области политике, безбедности, економије.

Русија ће допринети спречавању актуелних конфликта на афричком континенту, спречавању настанка нових жаришта напетости, борби против тероризма и екстремизма, пандемије и глади, решавању питања животне средине, исхране и информационе безбедности", нагласио је председник.

"Руско-афрички односи су засновани на дугогодишњем пријатељству", рекао је и подсетио да је СССР помагао Африци да се избори против колонијализма.

"Русија и афричке земље се заједно залажу за формирање праведног мултиполарног светског поретка заснованог на принципима суверене равноправности држава, немешања у унутрашњу политику других држава, поштовања права народа да сами одређују своју судбину", казао је.

Према његовим речима, Русија оптимистично гледа на будуће односе Русије и афричког континента. "Стотине хиљада Африканаца је завршило факултете у Русији и сада знање стечено овде кроз професију користе у корист својих држава", нагласио је.

Одржао је здравицу за процват Африке и руско-афричког пријатељства, "иако многи гости не пију, али, треба поштовати традицију".

"Заиста смо спремни да радимо заједно, руку под руку са афричким пријатељима, за будућност, да изградимо истински стратешку интеракцију и партнерство", рекао је руски лидер на пријему у част учесника самита Русија-Африка.

image