Русија: Британија да престане да учествује у украјинским нападима

Руско министарство спољних послова упозорава да би даље мешање Енглеза могло довести до озбиљне ескалације сукоба

Министарство спољних послова Русије саопштило је данас да је оштро осудило "активно учешће британских војних специјалиста у припреми и снабдевању" украјинске војске за напад на руску Црноморску флоту код Севастопоља.  

"Амбасадорки је изражен снажан протест", саопштило је руско министарство, додајући да је Москва осудила како диверзију на мору, тако и генералну припрему украјинских војних снага уз помоћ британских служби.

Лондон се оптужује да је Кијеву обезбедио подводне дронове, док је у августу и септембру ове године спроведена обука украјинских снага за њихову употребу.

Руско МСП је нагласило да "сличнии потези Енглеза представљају претњу која би могла да доведе до ескалације ситуације и непредвидивим и опасним последицама".

"Указано је на неприхватљивост таквих непријатељских провокација и захтевано је да се са њима одмах престане. У случају наставка агресије, која може довести до директног увлачења у сукоб, сва одговорност за последице и повећање тензија у односима наших држава биће у потпуности на британској страни", наглашава се у званичном саопштењу министарства.

Наведено је и да је у септембру 2020. године постигнут договор Кијева и Лондона о проширењу обуке украјинских снага од стране британских служби. Крајем исте године, како тврди руско министарство, државе су започеле војне вежбе у Црном мору.

Раније данас, британска амбасадорка у Москви Дебора Бронерт била је позвана на разговор у руско министарство.

Портпаролка руског МСП је почетком недеље саопштила да ће Москва предати Лондону доказе о умешаности британских служби у нападима на руске бродове у Црном мору.