Шојгу: Руска флота игра кључну улогу у обезбеђивању суверенитета и слободе Русије

С правом смо поносни на херојство наших морнара, таленат морнаричких команданата и бродоградитеља који су Русији донели славу велике поморске силе, поручио је руски министар одбране поводом дана Ратне морнарице

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу честитао је војсци и ветеранима Дан Ратне морнарице, уз напомену да она игра кључну улогу у обезбеђивању суверенитета и слободе отаџбине, преносе "РИА Новости".

"Данас Оружане снаге Руске Федерације обележавају Дан Ратне морнарице. С правом смо поносни на херојство наших морнара, таленат морнаричких команданата и бродоградитеља који су Русији донели славу велике поморске силе. Морнарица данас игра кључну улогу у обезбеђивању суверенитета и слободе наше отаџбине, важна је компонента националне одбране", казао је Шојгу.

Према његовим речима, особље морнарице поседује савремена знања и вештине у управљању сложеном поморском опремом, адекватно носи стражу и успешно испуњава своје задатке.

Он је истакао да ће руски морнари "умножити славне традиције својих легендарних претходника, усавршити професионалне вештине и ојачати одбрамбену способност и безбедност Русије".

"Желим да изразим велику захвалност ветеранима Ратне морнарице, чија је храбра и несебична служба пример младој генерацији бранилаца Отаџбине. Желим вам свима добро здравље, срећу, снагу, нове успехе и достигнућа у вашој служби за добро Русије!", поручио је Шојгу.

Осим тога, министар одбране је наредио главнокомандујућем Ратне морнарице да одржи главну параду у Санкт Петербургу, као и параде ратних бродова у градовима Балтијск, Владивосток, Каспијск, Новоросијск, Североморск, на територији базе Ратне морнарице у луци Тартус (Сиријска Арапска Република).