Русија

Немачки генерал: Руси су срушили НАТО принципе ратовања

Процес уклањања мина не само да је учинио да напредовање украјинских снага буде веома крваво и готово немогуће, него је и порушио принцип ратних дејстава НАТО-а, каже генерал Кристијан Фрејдинг
Немачки генерал: Руси су срушили НАТО принципе ратовањаwww.globallookpress.com © Rick Mave/Keystone Press Agency

Уклањање мина је најкрвавији део украјинске офанзиве и руши НАТО принципе ратовања, изјавио је шеф Ситуационог центра за питања Украјине при Министарству одбране Немачке, бригадни генерал Кристијан Фрејдинг.

"Та 'обдукција' подручја које бране Руси у овом тренутку се одбвија по цени која је веома крвава за украјинске јединице. Понекад стручњаци за уклањање мина морају да пузе по минским пољима на стомаку и да деактивирају једну по једну мину, изводећи голим рукама посао који је опасан по живот. Они су често под ватром противника... Многи стручњаци за уклањање мина су убијени или озбиљно рањени у првих неколико недеља контраофанзиве", рекао је генерал у разговору за ДПА.

Фрејдинг је изнео податке Стејт департмента САД, према којима је "потенцијално минирана површина" у Украјини готово једнака половини укупне територије Немачке.

Према његовим речима, процес уклањања мина не само да је учинио да напредовање украјинских снага буде веома крваво и готово немогуће, него је и порушио принцип ратних дејстава НАТО-а.

"Наш принцип је: наиђеш на мине, вратиш се, заобиђеш. Уз оволике размере минских препрека, које су постављене тамо током девет месеци, немогуће је држати се тог принципа", рекао је Фрејдинг.

Раније је лист "Фајненшел тајмс", позивајући се на изјаве украјинских војника, известио да минска поља велике површине, која су поставиле руске снаге, "убијају борбени дух украјинских снага које учествују у офанзивним операцијама и онеспособљавају многа западна борбена возила".

image