Русија

Путин на паради у Санкт Петербургу: Руска флота је поуздана одбрана Русије (ВИДЕО)

Русија и ове године слави Дан Ратне морнарице демонстрацијом најбољег и најновијег наоружања
Путин на паради у Санкт Петербургу: Руска флота је поуздана одбрана Русије (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Pavel Byrkin/Kremlin Pool

Руска флота била је и остала неуништиви чувар граница отаџбине, изјавио је председник Русије Владимир Путин на паради у част Дана руске морнарице.

"Другови морнари и подофицири, везисти и официри, генерали и адмирали, драги ветерани, драги грађани Русије, честитам вам Дан Ратне морнарице! Вековима је наша флота била и остала неуништиви чувар граница отаџбине, њеног поноса и славе. Руска флота више пута је стајала на путу непријатељу као неосвојива тврђава. Њена главна сврха је заштита отаџбине", казао је Путин.

Руски лидер је истакао да Русија доследно изграђује моћ своје морнарице, која ће само ове године бити попуњена са 30 бродова различитих класа.

"Русија данас самоуверено спроводи велике задатке националне поморске политике, доследно повећавајући моћ своје флоте. Само ове године 30 бродова различитих класа попуниће њену флоту", нагласио је.

Како је навео Путин, руски морнари данас беспрекорно испуњавају своје задатке, храбро се боре и показују истинско херојство. 

"У име Русије наши морнари дају сву своју снагу, показују истинско херојство, боре се храбро, као наши велики преци. Захваљујем се особљу руске морнарице на беспрекорном испуњавању задатака са којима се суочавате, на поузданости, марљивости, издржљивости, за твоју беспрекорну оданост отаџбини!", поручио је руски председник учесницима параде. 

Ове године у паради учествује 45 бродова, чамаца и подморница, као и око 3.000 војних лица. Манифестација се традиционално састоји од морских и копнених компоненти. 

Руски лидер је на параду позвао афричке лидере, који су дошли у Санкт Петербург како би учествовали на самиту Русија-Африка.

Дан Ратне морнарице обележава се војним парадама широм Русије. Прослава датира још из совјетске ере, а успостављена је 1939. године. Обележавање је обустављено 1980. године, али је руски председник Владимир Путин обновио 2003. године.

Параде бродова одржавају се и у Владивостоку, Балтијску, Североморску, Новоросијску, Каспијску, као и у сиријској луци Тартус.

Ратна морнарица Руске Федерације је наследница Ратне морнарице Русије и Ратне морнарице Совјетског Савеза и састоји се од поморских стратешких нуклеарних снага и морнаричких снага опште намене. Укључује површинске снаге, подморничке снаге, поморску авијацију и обалске трупе, које укључују две врсте снага – обалске ракетно-артиљеријске снаге и поморску пешадију.

Организационо, морнарица се састоји од пет оперативно-стратешких формација: Северне, Пацифичке (Тихоокеанске), Балтичке и Црноморске флоте, као и Каспијске флотиле.

image