Русија

Песков: Проширење БРИКС-а је на врху дневног реда

Све више земаља показује жељу за придруживањем, казао је портпарол Кремља
Песков: Проширење БРИКС-а је на врху дневног редаwww.globallookpress.com © PM of India/via Globallookpress.com

Тема проширења БРИКС-а је високо на дневном реду, док међу чланицама организације има нијанси у вези са њеним проширењем. О томе ће бити речи на предстојећем самиту, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Питање проширења јена врху дневног реда самита. Ово је важно, јер све више земаља изјављује жељу за придруживањем. Међу чланицама БРИКС-а постоје нијансе на тему проширења и о њима ће се разговарати. Жеље самих земаља говоре о великом практичном значају те организације", казао је Песков.

БРИКС је 2022. године најавио да ће проширити број земаља чланица како би организацију учинио инклузивнијом. 

Најмање 19 држава већ је изразило жељу да се придружи економском блоку, укључујући Аргентину, Иран, Алжир, Тунис, Турску, Саудијску Арабију и Египат. Како је раније навео званичник Јужне Африке у БРИКС-у

Како је у интервјуу за "РИА Новости" рекао амбасадор Јужне Африке у Москви Мзувукиле Макетука, све земље удружења поздрављају проширење, али је неопходно утврдити модалитете за пријем нових чланова, а о овом питању треба одлучивати колективно.

Данас је председник Венецуеле Николас Мадуро саопштио да је Каракас поднео захтев за улазак у БРИКС и да се нада позитивној одлуци о пријему у ову организацију.

"Венецуела је послала предлог за улазак у БРИКС, надамо се да ће овај предлог бити позитивно размотрен. Очекујемо позитиван одговор Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке, како би пре или касније наша земља постала чланица те организације", рекао је Мадуро у ауторском програму канала Венезолана де Телевисион "Са Мадуром".

Нешто касније је и министар спољних послова Боливије Рохелио Маита саопштио да је и та земља објавила да жели да се придружи БРИКС-у.

"Желимо да објавимо да је 12. јуна 2023. председник Арсе званично саопштио жељу Боливије да се придружи БРИКС-у. Посвећени смо одрживом и свеобухватном развоју, јачањем сарадње са овим економијама у успону", написао је Маита на Твитеру.

image