Русија

Захарова: Како то да Американци процењују догађај који се није десио, а о пучу у Нигеру ћуте

САД се при процени догађаја не руководе стварним стањем ствари, већ ситуацијом која им може бити корисна, закључила је портпаролка руског МСП
Захарова: Како то да Американци процењују догађај који се није десио, а о пучу у Нигеру ћуте© Tanjug/ AP Photo/Evan Vucci

САД процењују ситуацију не на основу стварног стања ствари, већ на идеолошкој бази која им у том тренутку одговара, објавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на Телеграму.

Реаговала је на изјаве представника САД у УН који је рекао да ће Вашингтон на напад Вагнера на Пољску да гледа као на напад Русије.

Међутим, никакав напад се није десио, нема догађаја, а сходно томе, не може бити ни процене његове "природе", објаснила је Захарова и додала да Американци ипак већ имају процену ситуације која се није десила.

"Да ли знате зашто? Јер није суштина догађаја оно што утиче на процену САД, већ сопствена процена потенцијално повољне ситуације", објаснила је.

Поређења ради, подсетила је да већ недељу дана Бела кућа не може да се опасуљи и схвати шта се десило у Нигеру, афричкој држави у којој је дошло до војног пуча.

Међутим, секретарка за штампу Беле куће Карин Жан Пјер је истакла да није време за извлачење закључака јер је "ситуација променљива и још увек је рано окарактерисати природу догађаја који су у току".

image