Русија

Примаков: Русија не жели да пљачка Африку, већ да се са њом развија

Африка је невероватна земља богата минералима у којој има више решења за неке од главних тешких проблема са којима се суочила, казао је шеф "Россотрудничества"

Африка је веома важна и то свима нама. То је континент који се развија веома брзо, динамичнијe од Азије, и демографски и економски, изјавио је шеф "Россотрудничества" Јевгениј Примаков.

"Африка је веома важна. Тај континент нас за последњих десет, петнаест година веома изненађује. То је континент који се развија веома брзо, динамичнијe од Азије. Мислим и демографски и економски. На пример, да ли знате у којој земљи света су први почели да плаћају робу мобилним телефоном, чак и на пијаци? Tо је била Кенија. Када то још нигде није постојало, тамо си могао само да извадиш мобилни телефон и да на тај начин платиш шаргарепу", казао је Примаков за РТ током недавног Самита Русија-Африка.

Према његовим речима, Африка је невероватна земља богата минералима у којој има више решења за неке од главних тешких проблема са којима се суочила.

"У тој земљи и даље постоје проблеми, сукоби се настављају, али, генерално, копно више не раздиру ратови, глад, болести итд. Живе стабилније. Зато је Русији Африка важна, желе да се развијају заједно. Не желимо да зарађујемо на Африци, да је пљачкамо, колонизујемо, као што су радиле западне државе. Желимо да се заједно развијамо, заједно да растемо, заједно да зарађујемо", нагласио је руководилац агенције.

Примаков је додао да агенција "Россотрудничество" има осам културних центара у Африци, у Тунису, Мароку, Египту, Замбији, Етиопији, Танзанији, Конгу и један представник у Јужно-афричкој републици.

Примаков се на економском форуму састао са учесницима програма "Нова генерација", где су делегати из 25 земаља поделили са шефом "Россотрудничества" своја искуства интеракције са руским домовима у иностранству и разговарали о актуелним темама у земљама у којима живе.

Млади су покретачи промена

Он је напоменуо да је вредност младих у томе што имају другачији поглед, пут, искуство на оно што се дешава около.

"Младост није објекат, већ субјект промена, њихов покретач. Понекад бунтовни, увек друштвено покретни, променљиви у погледима. Срећни смо што смо заједно са партнерима обезбедили учешће младих људи са целог континента на овом форуму и планирамо да активно промовишемо реализацију њихових пројеката", истакао је.

Наиме, представници међународне заједнице лидера јавног мњења и предузетника "Пријатељи за лидерство" учествовали су на другом Економском форуму Русија-Африка.

Форум је окупио младе и афирмисане лидере јавног мњења, научнике, политичаре, предузетнике и новинаре из Русије и Африке, пружајући низ платформи за дискусије уз помоћ Фондације "Росконгрес", Центра за међународну промоцију, председничког програма "Нова генерација", које су реализовали "Россотрудничество", "Удружење за економску сарадњу са афричким земљама" (АЕССА), Санкт Петербуршки државни економски универзитет, "Иннопрактика", Московско одељење за спољне економске и међународне односе, Центар за глобалну ИТ сарадњу, филијала Санкт Петербурга, Руско географско друштво и други партнери.

image