Русија

Руски војни експерт: САД испоручују Кијеву касетну муницију, јер чисте своје старе резерве

Суштински проблем је да је кијевском режиму свеједно где примењује ту муницију, казао је Александар Степанов

Американци испоручују Украјини касетну муницију јер на тај начин покушавају да се отарасе својих старих резерви које нису неопходне њиховој армији, изјавио је руски војни експерт Александар Степанов.

"Американци су се одлучили на тај корак јер су потрошили муницију калибра 155 мм, а и покушавају да очисте своје старе резерве које нису неопходне њиховој армији, зато су изабрали баш ту муницију. Кијевски режим, упркос обећањима да неће примењивати ту забрањену муницију на цивилним инфраструктурама, почео је активно да је употребљава. Сви знамо како су погинули представници руских медија", казао је Степанов за РТ Балкан на Самиту Русија-Африка.

Руски војни експерт је истакао да је најважније то да пракса употребе ове муниције већ годинама показује да то највише наноси штету цивилима, зато што муниција која није експлодирала формира неконтролисана минска поља која нису означена на мапи.

"Имамо примере коришћења касетне муниције у многим земљама Југоисточне Азије, земљама Африке, на Блиском истоку од стране тих истих Американаца који су односили животе десетине хиљада цивила, укључујући и децу. То је суштински проблем који говори о томе да је кијевском режиму свеједно где примењују ту муницију", појаснио је.

Турска се претвара у регионално производно чвориште

Турска води политику ширења свог утицаја на регионалном тржишту оружја и Анкара се постепено претвара у регионално производно чвориште, оценио је Степанов, одговарајући на питање да прокоментарише то што је Турска почела активно да наоружава косовске Албанце, дајући им минобацаче.

"Турска испоручује оружје не само у интересу појединих земаља на Балкану, него и на Блиски Исток, као и кијевском режиму, без обзира што тамо Русија спроводи СВО. Сматрам да је такав раст војног присуства у облику унапређивања војно-индустријског комплекса", истакао је.

image