Русија

Медведев о новој оптужници против Трампа: Некада су председничке кандидате у САД убијали...

Напредак у Америци је евидентан, каже Дмитриј Медведев
Медведев о новој оптужници против Трампа: Некада су председничке кандидате у САД убијали...© Tanjug/Ekaterina Shtukina, Sputnik, Pool Photo via AP

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев реаговао је на вести да је подигнута нова оптужница против бившег америчког председника Доналда Трампа.

"Раније би нежељени председнички кандидати у САД једноставно били убијени. Сада се против њих покрећу кривични поступци, напредак је евидентан", написао је Медведев на Твитеру.

Подсетимо, специјални тужилац Џек Смит подигао је нову оптужницу против Трампа у оквиру истраге о наводним покушајима да се пониште резултати председничких избора 2020. године. Реч је о другој федералној оптужници коју је Смит подигао против Трампа, преноси "Фокс њуз".

Оптужбе се односе на наводне покушаје Трампа и његових савезника да подрију пренос власти и задрже га на председничкој функцији упркос поразу од Џозефа Бајдена.

Прва је подигнута у оквиру истраге о поверљивим документима која је бивши председник изнео из Беле куће. Претходно је велика порота Менхетна подигла оптужницу против Трампа за пословну превару. Трамп се у оба случаја изјаснио да није крив.

Из Трамповог тима су саопштили да подизање нове оптужнице против Доналда Трампа представља "патетични покушај злочиначке породице Бајден" и њиховог Министарства правде да се умешају у председничке изборе 2024. године.

"Прогон председника Трампа и његових присталица подсећа на нацистичку Немачку 1930-их година, бивши Совјетски Савез и друге ауторитарне, диктаторске режиме", наводи се у саопштењу Трамповог тима.

image