Путин потписао закон о подизању старосне границе за регрутовање

Војним обвезницима забрањује да напуштају Русију од дана када им је упућен позив до појаве у војну матичну службу

Председник Русије Владимир Путин је данас потписао закон о блокирању средстава и имовине правних лица која се налазе под контролом страних организација или грађана према којима Русија примењује рестриктивне мере.

Документ је објављен на званичном порталу правних информација.

Наиме, Путин је 2018. године, као одговор на непријатељске акције Украјине, одлучио да уведе специјалне економске мере против појединих украјинских организација и грађана.

Потписао је и закон по коме ће аутомобили страних превозника због кршења било каквих саобраћајних правила моћи да буду задржани на граници док не плате казну.

Путин је потписао и закон о подизању старосне границе за регрутовање у Русији, којим се утврђује да ће грађани старости од 18 до 30 година бити у обавезном војном року.

Притом, војним обвезницима забрањује да напуштају Русију од дана када им је упућен позив до појаве у војну матичну службу.

Потписан је и закон којим се органима за спровођење закона даје право да зауставе кретање било којих дронова у зони њихове надлежности.

На основу још једног дан потписаног закона, одређени појединци који имају приступ поверљивим информацијама мораће да обавесте Федералну службу безбедности и Спољно обавештајну службу када путују у иностранство.

Такође, грађанима ће од данас бити теже да добију приступ државним тајнама уколико имају у иностранству имају некретнину, или рачун у страној банци.

Путин са Саветом безбедности РФ: Јачамо унутрашњу стабилност

Путин је са сталним члановима Савета безбедности разговарао о питањима обезбеђења унутрашње стабилности.

"Говорићемо данас о неколико питања везаних за јачање унутрашње стабилности у данашњим условима", казао је Путин у уводном делу састанка.  

Извештаје ће поднети директор ФСБ Александар Бортников, шеф Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин и министар унутрашњих послова Владимир Колокољцев, најавио је лидер Русије.

Састанак се води иза затворених врата.