Захарова одговорила портпаролки ЕУ: Нисте меродавни да судите о слободи говора у Нигеру

Да видимо како стоје ствари у простору ваше директне надлежности, поручила портпаролка Министарства спољних послова Русије

ЕУ не може да суди о слободи говора у Нигеру док се у позадини константно крше права руских медија у Европи, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова коментаришући изјаву портпаролке ЕУ Набиле Масрали која се оштро успротивила блокирању емитовања француских медија у Нигеру.

Масрали је поручила да ЕУ сматра да је обустављање емитовања "РФИ" и "Франс 24" у Нигеру неприхватљиво, као и да ова мера представља "озбиљно кршење права на информисање и слободу изражавања". 

"Госпођо Масрали, веома смо задовољни што сте обратили пажњу на ситуацију у којој се налазе медији и права новинара у свету. Истина, Нигер није у ЕУ. Али, очигледно, сматрате да имате шира овлашћења. Да видимо како стоје ствари у простору ваше директне надлежности", написала је Захарова на Телеграму и навела неколико случајева кршења права руских медија у ЕУ, укључујући посебно у Аустрији, Бугарској, Немачкој, Летонији, Литванији, Луксембургу, Пољској и Малти. 

Према њеним речима, ово је само део читавог изграђеног механизма систематског кршења права медија и новинара у ЕУ.

"Неопходно је вратити правду – да се тешкоће повезане са актуелном ситуацијом руских медија на територији Европске уније одмах реше. Русија о томе говори већ јако дуго", напоменула је.

"Након тога, можете слободно обратити пажњу на ситуацију у Нигеру. И докле год ЕУ ради исто што и у тој афричкој земљи, није на вама да судите", поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова.