Русија

Италијански дипломата: БРИКС се брзо шири, потребно је утврдити правила

У току процес трансформације од групе земаља са економијама у успону у праву коалицију држава, које представљају глобални Југ
Италијански дипломата: БРИКС се брзо шири, потребно је утврдити правилаwww.globallookpress.com © Li Tao/XinHua

На предстојећем самиту БРИКС-а у Јоханесбургу потребно је разговарати о неколико прилично хитних и релевантних питања за развој те асоцијације (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка).

Вито Петрочели, бивши шеф комитета за спољне послове италијанског Сената и председник Института Италија-БРИКС, рекао је у интервјуу дописнику ТАСС-а да треба утврдити критеријуме за проширење асоцијације са све већим бројем захтева за чланство, као и као одређивање облика унутрашњих односа.

"Једно од најважнијих питања тиче се експанзије. Асоцијација БРИКС је настала као група економија које се брзо развијају и засноване на економској политици. Али сада је у току процес трансформације из групе земаља са економијама у успону у праву коалицију држава, које представљају глобални Југ, а не само земље које се брзо развијају", рекао је извор агенције.

Он је напоменуо да БРИКС још нема јасно дефинисана правила која су неопходна с обзиром на изгледе за ширење, које се одвија "на основу не само економских и трговинских веза, већ и узимајући у обзир питања заједничке безбедности, као и културни аспект".

"БРИКС остаје неформално удружење, а критеријуми још нису развијени. Задатак самита у Јоханесбургу да утврди минимална правила и критеријуме за пријем. Без њих се ствара проблем: има најмање девет кандидата у овом тренутку", рекао је стручњак.

Према његовом мишљењу, у БРИКС ће прве ући земље са значајним економским прометом и  геополитичким положајем. Он не верује да ће експанзија БРИКС-а погоршати очигледну конфронтацију са колективним Западом.

"Говоримо о јачању групе земаља које већ данас представљају 42 одсто светске популације, и 30 одсто територије. Њихов удео у глобалној трговини је 18-20 одсто, а БДП – око 25-27 одсто". Он сматра да је БДП ових земаља заснован на потенцијалној куповној моћи одавно претекао земље Г7". 

"БРИКС се разликује од Г7 по томе што придруживање неће бити војна алијанса. То неће бити  савез попут ЕУ, већ ће више постајати савез земаља које су уједињене са циљем да се ослободе неоколонијализма колективног Запада и самостално траже решења, укључујући и у организацијама као што су УН".

Он је уверен да је овај процес апсолутно природан и да нема за циљ конфронтацију. Разлике које постоје између земаља БРИКС-а ће бити изглађене управо ширењем.

Најважнији обједињујући фактор је јединствена валута, а према Петрочелијевим речима, у првој фази би могла да буде електронска.

"Као што је искуство евра показало, потребне су године да се дође до јединствене валуте. Али већ у Јоханесбургу, земље би могле да размишљају о експерименталној јединственој валути, на пример, виртуелној. Такође је потребно регулисати размену између земаља БРИКС-а и трећих земаља, које су се до сада одвијале углавном у кинеском јуану и руској рубљи, које су најјаче валуте на овом простору", истакао је он.

Према његовим речима, јединство трансакција могло би да се спроведи под гаранцијама нове развојне банке БРИКС-а.

image