Русија

Малолетница нова оптужена у случају атентата на Маргариту Симоњан, уредницу РТ и "Русија севодња"

Како је прецизирано, Анастасија (како "Комерсант" назива девојку) требало је да се упозна са мигрантима и намами их на напуштена места где су их чланови групе нападали
Малолетница нова оптужена у случају атентата на Маргариту Симоњан, уредницу РТ и "Русија севодња"www.globallookpress.com © Evgeny Philippov/Global Look Press

У кривичном предмету о припремању покушаја напада на главну уредницу медијске групе "Русија севодња" и РТ Маргариту Симоњан, као и на Ксенију Собчак, појавила се нова оптужена, извесна 16-годишња Анастасија, пише "Комерсант".

"Истражни органи су утврдили да су неонацисти из "Параграфа" користили 16-годишњу девојчицу за злочине за које се терете", пише лист.

Како је прецизирано, Анастасија (како "Комерсант" назива девојку) требало је да се упозна са мигрантима и намами их на напуштена места где су их чланови групе нападали. Малолетница је, према писању листа, учествовала у најмање два напада.

"Оптужени су поставили видео снимке на свој Телеграм канал, што је привукло пажњу како украјинских безбедносних служби, који су организовали шпијунажу новинара уз накнаду, тако и руских специјалних служби", наводи лист.

Маргарита Симоњан, коментаришући на Телеграму могућу појаву новог оптуженог у овом случају, запитала се: Не знам да ли је могуће преваспитати шеснаестогодишњака, али покушала бих".

Подсећамо, руске специјалне службе су половином јула привеле осумњичене за организовање атентата на на главну уредницу медијске групе "Росија севодња" и РТ, Маргариту Симоњан, као и на Ксенију Собчак. РТ је добио снимак исказа Михаила Балашова , оснивача неонацистичке групе "Параграф 88" која је сарађивала са украјинским службама на припреми убиства.

Он је изјавио да је основао неонацистичку организацију у коју је увукао малолетне пријатеље да би нападали мигранте. Ускоро су их контактирале украјинске службе. 

"Прво су нам предложили да палимо релејне ормане, а после су наручили убиство Маргарите Симоњан и Ксеније Собчак. Ја сам надгледао адресу где живи Маргарита Симоњан, за шта сам добио новац", рекао је Балашов, и додао да је ухапшен када је ишао да преузме оружје и новац за атентат.

 

image