Русија

Путин: Руски дронови се добро показали на фронту, повећавамо производњу

Председник Русије је наложио да се процентуално повећа производња најновијих врста наоружања, попут тенка Т-90 "прорив"
Путин: Руски дронови се добро показали на фронту, повећавамо производњу© kremlin.ru

Руски дронови су се добро показали на фронту, рекао је председник Русије Владимир Путин на састанку са Сергејем Чемезовим, генералним директором државне корпорације "Ростех" која производи оружје.

"Дронови 'куб' и 'ланцет' су веома ефикасни. Њихови удари су снажни. Свака опрема, укључујући и ону западне производње, не само да гори, већ приликом експлозије уништава сву муницију. Произвођачи су ми обећали повећање производње, али могли бисмо додатно да је повећамо", рекао је лидер Русије.

Путин је наложио да се процентуално повећа производња најновијих врста наоружања, попут тенка "Т-90 прорив".

Холдинг компанија "Хеликоптери Русије" удвостручила је производњу војних хеликоптера, истакао је Чемезов на састанку са председником.

Према његовим речима, током 2022. године произведено је 296 хеликоптера, док их је претпрошле било само 134.

"То је значајан пораст, који је ту због државног одбрамбеног налога. За потребе државе смо удвостручили производњу војних хеликоптера", рекао је Чемезов.

Руски произвођачи, према речима председника, имају добре шансе да искористе прилику која је настала након што су Русију напустили страни произвођачи. Добро би било да се то уради пре него што се страни произвођачи врате, јер како је казао Путин, они желе.

Говорећи о раду компаније, Чемезов је истакао да је "Ростех" направио свој систем "леонардо" за резервацију авионских карата.

"Данас више од 60 авио-компанија ради са нашим системом", рекао је генерални директор "Ростеха".

Руски председник је упитао зашто систем који је домаћи има страно име, а онда шаљиво додао да је то зарад доприноса светској култури.

Према речима генералног директора компаније "Ростех", у зони Специјалне војне операције у Украјини, 90 посто свих производа је руско.

"Топови, ракетна артиљерија, лака и тешка оклопна возила, транспортни хеликоптери, борбени авиони, тешки ватрени системи, стрељачко оружје, све врсте муниције, ракетни системи 'искандер', хиперсонични ракетни системи авијације 'кинжал', Ка-52, Ми-28, Су-57, хеликоптери Су-35. Сви су се одлично показали у борбама на фронту", рекао је.

Приход ове државне корпорације је у 2022. повећан за два и по одсто у односу на претходну годину и износио је 2,116 трилиона рубаља, рекао је генерални директор "Ростеха". Међутим, како је додао, нето добит је смањена, износи 39 милијарди, а прошле године је било 165 милијарди.

Говорећи даље о достигнућима компаније, Чемезов је казао да је на Светском првенству у Катару коришћен руски систем за препознавање лица.

image