Русија

Војску усељавају у Кијевско-печерску лавру?

То је још један корак у циљу коначног и потпуног протеривања монаха Кијевско-печерске лавре ван зидина манастира који су неколико деценија обнављали, чували, где су се молили, и који је постала њихов дом, рекао је званичник Руске православне цркве
Војску усељавају у Кијевско-печерску лавру?© Lev Radin/Keystone Press Agency

Вршилац дужности директора резервата Кијевско-печерске лавре Максим Остапенко рекао је да ће у манастиру бити обустављен рад хотела за ходочаснике, а у њима ће бити смештена украјинска војска.

"Делатност хотела ће бити потпуно заустављена. Овде треба да буду смештени људи који пролазе духовну рехабилитацију у Лаври – војна лица, рањеници, капелани", рекао је он украјинским ТВ каналима. Комисија Министарства културе Украјине у пратњи полиције наставља са печаћењем објеката манастира.

Како је раније јављено, у Кијевско-печерској лаври од јутрос се налази велики број припадника полиције који не дозвољавају ником да уђе на територију манастира, преносе "РИА Новости", позивајући се на украјинске медије.

Суд у Кијеву донео је јуче одлуку у корист Министарства културе Украјине, а која омогућава да се монаси иселе из Лавре.

Одлука суда у Кијеву, којом се дозвољава да монаси канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) буду исељени из ћелија Кијевско-печерске лавре, најтеже је насиље над савешћу стотина хиљада верника, саопштио је заменик председника Синодалног одељења Московске Патријаршије за односе између Цркве, друштва и медија Вахтанг Кипшидзе.

"Видимо још један корак у циљу коначног и потпуног протеривања монаха Кијевско-печерске лавре ван зидина манастира, који су неколико деценија обнављали, чували, где су се молили, и који је постао њихов дом", рекао је Кипшидзе за "РИА Новости".

Он је додао да је то најтеже насиље против савести стотина људи, "оних који живе тамо, и стотина хиљада верника".

На снимцима које је објавио Савез православних новинара на свом Телеграм каналу виде се припадници Црвених беретки који блокирају улаз верницима у објекте Лавре, а поједини верници су остали у објектима, док су споља представници органа власти печатили врата.

image