МСП Русије: Стране компаније су сигурне код нас, нема национализације имовине

Западне земље разним манипулацијама приморавају сопствене предузетнике да напусте руско тржиште, изјавио је руски дипломата

Стране компаније у Русији могу да рачунају на подршку власти и повољне услове, рекао је у интервјуу за "РИА Новости" Дмитриј Биричевски, директор сектора за економску сарадњу Министарства спољних послова. 

"Према "Блумбергу", крајем 2022. године компаније из 'непријатељских' земаља које су остале на руском тржишту успеле су да значајно побољшају своје финансијске показатеље, а неке су оствариле рекордан раст прихода. И не ради се само о смањењу нивоа конкуренције. Ово је још једна потврда наставка слободе предузетничког деловања у нашој земљи за компаније било ког порекла", истакао је дипломата.

Он је нагласио да стране компаније које желе да раде у Русији и поштују законе нису у опасности. Истовремено, западне земље разним манипулацијама приморавају сопствене предузетнике да напусте руско тржиште.

"Спекулације се интензивирају око наводно неминовне национализације њихове имовине, а компаније које одржавају своје присуство у Русији из политичких разлога су подвргнуте притисцима и оштрим критикама у овим земљама. То је део западних санкција и економског притиска на нашу земљу", рекао је Биричевски.

Поједине стране компаније су наставиле свој рад у Русији, и после почетка Специјалну операцију у Украјини фебруара 2022. Оне нерадо показују своје податке, али се може видети да имају трошкове и штету од замрзавања или обуставе пословања у Русији.

Како је рекао председник Русије Владимир Путин на Санктпетербуршком међународном економском форуму, ако стране компаније пожеле да се врате у Русију, власти ће створити неопходне услове.