Русија

Русија у јулу повећала приходе од извоза нафте: Највећи купци Индија и Кина

Највећи део руског извоза нафте у јулу је отишао у Кину и Индију, целих 80 одсто
Русија у јулу повећала приходе од извоза нафте: Највећи купци Индија и Кинаwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov/Russian Look

Русија је у јулу задржала извоз нафте и нафтних деривата какав је имала у јуну, тачније, 7,3 милиона барела дневно, а приход од извоза је порастао додатних 2,5 милијарди долара, па сада износи 15,3 милијарде долара, наводи се у извештају Међународне агенције за енергетику (ИЕА).

Државни приход за извоз од прошлог новембра није био већи, када је износио 15,8 милијарди долара.

Највећи део руског извоза нафте у јулу је отишао у Кину и Индију, целих 80 одсто.

"Високе цене нафте у комбинацији са смањеним попустом на руске класе су повећале приход од извоза за 2,5 милијарди долара и он сада износи 15,3 милијарде долара", наводи се у извештају. 

Извоз нафте у јулу пао је за 200.000 барела дневно и износио је 4,6 милиона барела, што је најнижи ниво од прошлог децембра. Међутим, то је надокнађено повећањем испорука нафтних деривата.

Због пада извоза и раста прераде производња нафте у Руској Федерацији у јулу је, према подацима агенције, смањена на 9,4 милиона барела дневно. "То значи да је Москва више него испунила своје добровољно смањење за 500.000 барела дневно", наводи се у извештају.

Русија је у марту почела добровољно смањење производње нафте за 500.000 барела дневно од фебруарског просека.

Москва ће у августу смањити испоруке нафте светским тржиштима за 500.000 барела дневно уз обавезу смањења производње, а у септембру намерава да смањи извоз за 300.000 барела дневно. Нафтне компаније Руске Федерације ће у августу самостално одлучити да ли ће смањити производњу или извоз нафте у оквиру задатка смањења залиха.

image