Русија

"Калашњиков" представио кратку аутоматску пушку АК-19, тестиран и извиђачки систем "Квазимачта"

Нови аутомат направљен је на основи АК-12, који је ушао у руску војску 2018. године
"Калашњиков" представио кратку аутоматску пушку АК-19, тестиран и извиђачки систем "Квазимачта"www.globallookpress.com © Kalashnikov Media/Global Look Press

Концерн "Калашњиков" направио је скраћену аутоматску пушку АК-19 за муницију НАТО-а. Она је представљена на форуму "Армија 2023".

АК-19 користи муницију калибра 5,56, који се користе у наоружању НАТО-а и врло су распрострањени у свету.

Раније је била представљена "дугачка" верзија аутомата АК-19 са комором за исту муницију. У концерну су додали да је за пушку заинтересовано и неколико земаља Блиског истока. Остали детаљи нису откривени.

АК-19 је представљен у иностранству на међународној изложби наоружања ИДЕКС 2021 у Абу Дабију. Нови аутомат направљен је на основи АК-12, који је ушао у руску војску 2018. године.

Такође су тестирали нови извиђачки систем "Квазимачта" у зони Специјалне војне операције у Украјини, изјавио је председник компаније Алан Лушњиков.

Како је саопштено из компаније, систем укључује велики квадрокоптер - платформу за подизање која се напаја електричном енергијом из кабла са земље.

Тај систем може да лебди у ваздуху најмање 24 сата, док на њега не утиче електронски и радио таласи, преносе "РИА Новости".

Радна висина дрон-платформе је до 100 метара, а може да подигне опрему до два килограма у ваздух.

Систем такође омогућава видео надзор у оптичком и инфрацрвеном опсегу.

Лушњиков је рекао да се систем веома добро показао на практичном тестирању, у зони Специјалне војне операције. Додао је да ће "Калашњиков" нови систем понудити државном купцу.

image