Русија

Путин: Продубљујемо војну сарадњу са свима који се боре за независност

У центру пажње овогодишњег форума "Армија-2023" биће развој одбрамбено-индустријског комплекса Русије и вештачке интелигенције, поручује председник Русије
Путин: Продубљујемо војну сарадњу са свима који се боре за независностwww.globallookpress.com © President Of Russia

Русија је отворена за продубљивање војно-техничке сарадње са свим земљама које се боре за свој независан развој и данас предлаже страним компанијама да са Москвом развијају сарадњу у тој области, поручио је председник Русије Владимир Путин поводом овогодишњег форума "Армија-2023".

Како је рекао, већ данас више од 80 страних организација учествује на форуму и излаже своје производе, док их је прошле године било 32. 

Према његовим речима, Русија овим земљама такође предлаже заједничку сарадњу и у сфери обуке војних кадрова и организације војних вежби. 

"Сматрамо да је принципијелно важно да заједно изградимо једнак и недељив безбедносни систем, који би успешно могао да одбрани сваку државу. Отворени смо за продубљивање војно-техничке сарадње са другим земљама које се боре за своје националне интересе".

Уједно, председник је истакао да у земљи расте број оних производа који у свом раду користе вештачку интелигенцију и у војној сфери, након чега је позвао окупљене на форуму "Армија-2023" да обрате пажњу на савремене цивилне производе руског војно-индустријског комплекса. У питању су хеликоптери, мањи бродови и дронови. 

"Ове године, програм (форума), који се састоји од 250 догађаја, посвећен је питањима диверсификације одбрамбено-индустријског комплекса Русије и развоју вештачке интелигенције. Годину за годином, код нас расте тржиште оних производа који у свом раду користе технологију вештачке интелигенције", поручио је Путин.  

За крај, руски лидер је поручио да очекује да ће у оквиру форума бити потписани и нови важни споразуми, што ће допринети јачању безбедности у новом мултиполарном свету који се данас формира.

image