Русија

Шојгу: Ситуација на фронту показује да су војни ресурси Украјине скоро у потпуности исцрпљени

СВО је ставила тачку на војну доминацију Запада, за руско оружје ништа није неуништиво, поручио шеф руског Министарства одбране
Шојгу: Ситуација на фронту показује да су војни ресурси Украјине скоро у потпуности исцрпљениwww.globallookpress.com © Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP

Ситуација на фронту показује да су војни ресурси Украјине скоро у потпуности исцрпљени, рекао је данас руски министар одбране Сергеј Шојгу на 11. Московској конференцији о међународној безбедности.

Шојгу је још поручио да је Специјална војна операција у Украјини ставила тачку на војну доминацију Запада, јер су капацитети Западњака када је реч о наметању њихових интереса другим земљама значајно смањени.  

Током овог сукоба, руска армија је успела да разбије велики број митова о наводној војној супериорности Запада, додао је министар. Како је објаснио, у многим случајевима показало се да је чак и стара совјетска техника боља од западне, а данас за руску војску и њено оружје на форнту не постоји ништа за шта би могло да се каже да је неуништиво. Уз то, како је казао, Москва је спремна да са својим партнерима подели информацију о слабим тачкама западног наоружања.

Он је истакао врло важну чињеницу да Москва у зони Специјалне војне операције још није употребила опасну касетну муницију, коју је Кијев не само добио од Запада, већ ју је и користио на фронту. Ипак, он је упозорио да се Русија може предомислити, уколико за тим буде било потребе. До сада, Москва се водила искључиво хуманитарним разлозима због којих она није била употребљена. 

Према његовим речима, украјинске власти користе цивилне објекте и обичан народ као живи штит у зони у којој се воде борбе, док се украјински војници жале на лошу војну припрему коју су добили од НАТО пакта. 

"Према изјавама низа високих званичника НАТО-а, обучено је више од 75.000 украјинских војника по западним стандардима. Многи од њих су затим били пребачени на прву линију фронта, где су пали у заробљеништво, а после су нам детаљно испричали о методама припреме НАТО-а. У највећем броју случајева, њихови коментари су били негативни", изјавио је Шојгу. 

Како је даље објаснио, западни саветници данас користе украјинске војнике како би изанализирали и осмислили различите начине ратовања уз примену западног оружја. Притом, на Западу нико не узима у обзир до које мере украјински војници гину на фронту. 

Шојгу је поново упозорио на ситуацију око Запорошке нуклеарке за коју је рекао да забрињава, јер нападима на њу Оружане снаге Украјине могу да испровоцирају нуклеарну катастрофу. 

Министар одбране се дотакао и односа са Пекингом, за које је рекао да су постали толико добри да се може рећи да су и више од савезничких, а све то захваљујући томе што су САД означиле Русију и Кину за своје стратешке противнике. Он је направио и паралелу између ситуације око Тајвана и Украјине, те изјавио да Запад покушава да ескалира ситуацију са Тајваном, а да се у том циљу користе слични инструменти као они коју су коришћени раније у Украјини, пре него што је све ескалирало. 

У сличном духу прокоментарисао је односе са Северном Корејом, за које је рекао да одговарају коренитим интересима оба народа, док у исто време не представљају претњу ни за кога. 

"Током моје посете Пјонгјангу, лично сам се уверио у достигнућа народа ове земље под руководством Ким Џонг Уна када је реч о обезбеђивању сопствене безбедности земље. Ни међународна изолација ни економске санкције нису могле да зауставе развој Републике. Земља је постигла импресиван успех у решавању сложених друштвених задатака и задатака који се тичу одбране", поручио је Шојгу. 

image