НАТО тенкови у срцу Москве: У парку "Патриот" изложба наоружања заробљеног у Специјалној операцији

Представњени су обрасци заплењене технике западне и украјинске производње, као и посебан део који говори о идеолошкој индоктринацији украјинске омладине која се спроводи последњих година

Изложба наоружања и војне опреме, укључујући и оне које су произвеле земље НАТО-а, заробљене у току Специјалне војне операције, отворена је у Патриотском парку код Москве, саопштило је Министарство одбране Русије, преносе "РИА Новости".

"Изложба заробљеног наоружања и војне опреме Оружаних снага Украјине, укључујући и оне из западних земаља отворена је у Патриотском парку код Москве у оквиру Међународног војно-техничког форума 'Армија- 2023'", саопштило је министарство.

Посебна пажња на изложби је посвећена опреми произведеној у САД и другим земљама НАТО-а.

"Пажњи гостију биће представљени изгорели аустралијски оклопни аутомобил 'бушмастер', амерички оклопни транспортер М-113, шведско борбено возило пешадије ЦВ90-40, француски тенк на точковима АМХ-10РЦР. Већина западне заробљене опреме на изложби чине британска борбена возила: оклопна возила 'хаски' и 'мастиф', возило АТ-105 'саксон'. Опис експоната показује где и под којим околностима су заплењени", саопштило је министарство.

Министарство је подсетило да је фонд почео да се формира у августу 2022. У току године, већ је прикупљено више од 870 узорака наоружања и војне опреме, од којих је већина украјинског војно-индустријског комплекса, посебно модернизовани тенк Т-72АМТ, оклопни транспортери , оклопна возила "варта" и "козак", заробљени оклопни аутомобил украјинских граничара "тритон", као и патролни чамци из луке Маријупољ.

"Међу њима је и лаки оклопни чамац који је развила тамошња бивша украјинска фабрика 'Лиман' за потребе обалске страже Украјине. Овај експонат су својевремено користили украјински националисти за провокације у Керчком мореузу и у територијалним водама Русије", саопштило је министарство.

У затвореном павиљону изложбе представљена је експозиција "Обећани савез" о идеолошкој индоктринацији украјинске омладине која се спроводи последњих година.

"Овде су представљени школски уџбеници, одећа са националистичким слоганима, необичан мени украјинских барова и угоститељских објеката, симболи терористичког батаљона 'Азов' забрањеног у Русији", саопштено је из министарства.

Међународни војно-технички форум "Армија-2023" одржава се у парку "Патриот" код Москве од 14. до 20. августа под покровитељством Министарства одбране Русије.