Русија

Путин: МОК је политизован и деградиран, основаћемо паралелне структуре у спорту

Лидер Русије одржава састанак са члановима владе
Путин: МОК је политизован и деградиран, основаћемо паралелне структуре у спорту© Tanjug/ Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Као резултат политизације спорта на глобалном нивоу и комерцијализације Међународног олимпијског комитета данас долази до деградације ове организације, рекао је данас председник Русије Владимир Путин на састанку са члановима владе.

Он је даље додао да сматра да ће такво стање неизбежно довести до формирања паралелних структура у спорту, те да је у таквој ситуацији потребно створити одговарајуће услове за спортисте Руске Федерације, што би укључивало и материјалне стимулансе. 

Према његовим речима, за оне спортисте који се данас налазе у самом врху руског спорта потребно је осмислити одговарајуће материјалне награде, попут оних које су се издвајале за учеснике олимпијада, светских и других такмичења. "За њих је то озбиљна подршка", појаснио је Путин.

Подсетимо, извршни комитет Међународног олимпијског комитета у марту ове године препоручио је међународним спортским федерацијама да дозволе да они Руси који не подржавају Специјалну војну операцију учествују у такмичењима као неутрални спортисти. У исто време, МОК препоручује да се оним спортистима за које се покаже да су повезани са Оружаним снагама Русије или руским безбедносним агенцијама забрани учешће на такмичењима. 

Украјина истовремено наставља да бојкотује учешће руских спортиста на следећој Олимпијади 2024. године, тврдећи да је осим Кијева 35 других држава спремно да бојкотује следећу Олимпијаду у Паризу уколико у њој буде било представника РФ. 

Данашњем састанку присуствује министар економског развоја Руске Федерације, гувернер Кемеровске области, председник Комисије Државног савета Руске Федерације за енергетику и председник Републике Коми. Очекује се да ће бити речи о великом броју тема, а председник Русије на почетку састанка изјавио је и саучешће породицама које су изгубиле своје ближње у јучерашњој несрећи у Дагестану. 

image