Русија

Путин на отварању транспортне линије: Од Москве до Санкт Петербурга мало дуже од два часа

Нове линије од престонице ка удаљеним градовима Русије ће појачати повезаност градова и подстаћи развој образовања и науке, указао је лидер земље
Путин на отварању транспортне линије: Од Москве до Санкт Петербурга мало дуже од два часа© Tanjug/ Alexei Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Отварање нове транспортне линије која спаја руске градове је изузетно важно за економију земље, јер је превоз изузетно важан за економске параметре, рекао је председник Русије Владимир Путин на церемонији пуштања путничког саобраћаја на релацији Лењинград-Казањ.

"То је важно за земљу, за путнике да путују брже. Од Москве до Санкт Петербурга од данас биће потребно само мало дуже од два часа", додао је Путин.

Све ово је, према речима руског лидера, само прва фаза. Даље предстоји отварање транспортних линија од престонице ка удаљеним градовима Русије, нагласио је и додао да ће то, осим скраћивања времена путовања за путнике, природно да појача повезаност градова у земљи и подстакне развој образовања и науке.

"Кад људи могу лако да се крећу од једног великог града до другог, и када се минутима мери даљина између њих, а не временом. Ако их од великог места дели само сат времена, људи ће радије да одлазе тамо да раде и живе, школују се", објаснио је председник.

Потом је честитао грађанима Москве на новој линији свестан да стотине хиљада људи има потребу за новом линијом.

"Овај пројекат одавно планирамо, а сада смо у могућности и да га реализујемо", казао је Путин и похвалио економску и транспортну стратегију која је претходила остварењу пројекта.

Председник Русије је такође предложио изградњу брзе пруге, која би спајала Москву са новим регионима, који су јој се припојили након референдума прошле године, те је као предлог навео градове Луганск и Доњецк. Уједно, наговестио је да ће са председником Белорусије разговарати о томе да се руска престоница брзом пругом повеже и са Минском. 

image