Медведев: Саркози до данас није изгубио здрав разум, изјаве су му смеле и прецизне

Бивши председник Француске је оценио да Украјина мора да остане неутрална и буде мост између Европе и Русије, те да Брисел поводом питања уласка Украјине у ЕУ даје Кијеву "лажна обећања која неће бити испуњена"

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев назвао је смелим и тачним изјаве бившег председника Француске Николе Саркозија да је идеја о украјинском освајању Крима илузија, као и тврдњу да Брисел даје лажна обећања о уласку Украјине у ЕУ.

Саркози је у интервјуу за француски "Фигаро" рекао да је Крим историјски руска територија, да његови становници себе сматрају Русима, те да је прича о враћању Крима Украјини илузија.

Напоменуо да је да Украјина мора да остане неутрална и буде мост између Европе и Русије, те да Брисел поводом питања уласка Украјине у ЕУ даје Кијеву "лажна обећања која неће бити испуњена".

"Као што сам више пута рекао, европски политичари старије генерације били су много већи од садашњих. Узмимо, на пример, Николу Саркозија, који је помогао у решавању сукоба са Грузијом 2008. године и до данас није изгубио здрав разум", написао је Медведев на Телеграму.

Како је додао, Саркозијеве изјаве да је Крим историјски део Русије и да Украјини није место у ЕУ су, за разлику од "планирања неспособних инвазија на Африку или снабдевања нациста у Кијеву ракетама", смеле и прецизне.