Русија

Лавров: Запад не жели дијалог са Москвом, али све више сумња у успех Кијева

Наводним тврдњама о томе да је Запад заинтересован за преговоре противници Русије покушавају да добију на времену за украјинску војску
Лавров: Запад не жели дијалог са Москвом, али све више сумња у успех Кијеваwww.globallookpress.com © AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Запад наставља да наговара Украјину да повећа улог у овом сукобу и ради на наставку конфликта, док у исто време не видимо да постоје изгледи да би тренутно могло доћи до преговора Москве и западних сила и то из разлога што "Запад не намерава да се о било чему договара са Москвом", рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Као потврду овој тези, он је навео пример мултилатералних консултација Запада у Копенхагену и граду Џеда у Саудијској Арабији, чија је тема Украјина, а на које Русија није позвана. 

Русија на ове лицемерне позиве Запада о томе како би требало да дође до преговара стога гледа као на клопку којом њени противници покушавају да добију на времену за Оружане снаге Украјине, поручио је Лавров у интервјуу за часопис "Международнаја жизњ", наводећи да се из истог разлога тако често помиње такозвани план мира председника Украјине Владимира Зеленског.

У исто време, руски министар спољних послова је поручио да и на Западу све више сумњају у успех Украјине на фронту, као и на то да би она могла бити очувана "у било каквим границама", јер се конфликт одужио.

Због тога, "западни инвеститори су све мање спремни да учествују у обнови Украјине након завршетка конфликта".

Како је навео, укупна помоћ западних сила Кијеву током годину дана Специјалне војне операције износи више од 160 милијарди долара. 

Говорећи о претњама од ескалације конфликта, Лавров је поручио да ОДКБ неће дозволити Западу да увуче земље чланице тог савеза у актуелни сукоб. ОДКБ, подсетимо, чине Јерменија, Белорусија, Казахстан, Русија, Таџикистан и Киргистан.

Уједно, Лавров се дотакао и теме нуклеарног рата и истакао да Москва сматра да је његово избијање недопустиво, јер у њему неће бити победника, али да је поседовање нуклеарног наоружања данас једини могући одговор који Русија може дати у ситуацији када је суочена са великим безбедносним претњама.

Шеф руске дипломатије поручио је и да Запад предузима све мере како би натерао савезнике Москве да прекину контакт са њом, али да се руска страна са разумевањем односи према опрезности партнера, јер се они налазе под великим притиском. 

Према његовим речима, у свету данас на Западу владају расисти, којима је тешко да се помире са чињеницом да је наступила ера мултиполарности. 

image