Русија

Захарова: БРИКС даје тон глобалној агенди, ово није само самит

Данас у Јоханесбургу почиње нови дан и разговараће се о принципима проширења, рекла је портпаролка руског МСП
Захарова: БРИКС даје тон глобалној агенди, ово није само самитwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Самит БРИКС-а који се одржава у Јоханесбургу је значајан догађај који даје тон глобалној агенди, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова у емисији на радију "Спутњик".

Догађај у престоници Јужне Африке, према њеним речима, није само самит, није само састанак лидера – протоколарни, или планирани. "Ништа од тога. Ово је значајан догађај јер је БРИКС заједница стварних достигнућа. То је заједница земаља и народа који у кључном тренутку за планету представљају позитивну агенду", објаснила је.

Позитивна агенда није ту како би се рад земаља чланица некоме допао, нити како би се скренула пажња са горућих проблема - у питању су одговори на насушна питања и предлози програма и стратегија будућег развоја који могу да помогну у решењу кризе, објаснила је Захарова.

Шефови држава ће данас на самиту разговарати о принципима могућег проширења организације, указала је и додала да је ширење БРИКС-а одговор на природне процесе који се одвијају у свету.

"Данас у Јоханесбургу почиње нови дан и разговараће се о принципима проширења. До сада се о томе разговарало на нивоу стручњака, представника при БРИКС-у и тако даље, сада све то прелази на ниво лидера држава", додала је.

У Сједињеним Америчким Државама отворено лажу када тврде да БРИКС није економски и геополитички ривал, казала је Захарова коментаришући изјаву помоћника председника САД за националну безбедност Џејка Саливана.

"Не верујемо да ће БРИКС еволуирати у геополитичког ривала САД или нешто друго", рекао је Саливан нешто раније.

"Они нису лукави - они само лажу. А шта друго могу да ураде? Све су пропустили. Ниједан Саливан вам то неће рећи, али ми својим развојем представљамо претњу за њих. Претња смо јер производимо, стварамо и то делимо равноправно и праведно", истакла је она.

image