Русија

Путин: Стратешки циљеви БРИКС-а су праведан поредак и дедоларизација (ВИДЕО)

БРИКС се на глобалној арени пласирао као важна удружење које тежи бољој будућности, указао је руски лидер
Путин: Стратешки циљеви БРИКС-а су праведан поредак и дедоларизација (ВИДЕО)© kremlin.ru

БРИКС се на глобалној арени пласирао као ауторитетна структура чији утицај се на глобалној арени повећава, он тежи бољој будућности и поштовању заједничких интереса, рекао је председник Русије Владимир Путин на отвореној сесији другог дана самита БРИКС-а у Јоханесбургу.

"Боримо се за формирање мултиполарног света заснованог на међународном праву, укључујући право народа на сопствени развој, који се противи свакој хегемонији и изузетности одређених држава", рекао је.

Стратешки курс асоцијације усмерен је ка будућности и одговара тежњама светске већине, казао је Путин. "БРИКС делује на принципима равноправности, партнерске подршке и уважавања интереса других земаља, бавимо се горућим питањима на глобалној и регионалној агенди", објаснио је.

Државе БРИКС-а су против хегемоније политике неоколонијализма, додао је он.

Док неке земље пропагирају своје искључиве ставове и настављају политику колонијализма и империјализма, теже да сачувају своју хегемонију у свету, а то је довело до ситуације у Украјини.

Најпре је уз подршку Запада, организован државни удар у Украјини, а онда је против људи који то нису подржали покренут жесток рат до истребљења који је трајао осам година, објаснио је руски председник.

"Ми смо одлучили да подржимо оне који се боре за своју традицију, културу, језик и будућност. Наше деловање у Украјини мотивисано је једино жељом да се прекине рат до истребљења који је Запад започео", рекао је Путин.

Путин је истакао да су акције Русије у Украјини биле продуктивне у једном – ставиле су тачку на рат кијевског режима, којег подржава Запад, против цивила.

Трговина у националним валутама

Важна сфера у којој сарађују земље чланице БРИКС-а је према речима Путина економија, чланице се труде да размењују трговину у националним валутама.

Повећава се улога земаља БРИКС-а у међународном монетарном и финансијском систему, приметио је Путин и позвао земље БРИКС-а да прошире обрачуне у националним валутама и међубанкарску сарадњу.

"Допринећемо даљој свеобухватној примени стратегије економског партнерства БРИКС-а до 2025. године и развоју нових дугорочних смерница за сарадњу", рекао је Владимир Путин.

Из године у годину државе БРИКС-а јачају свој потенцијал, приметио је Путин и казао земаљама чланица, где живи више од три милијарде људи, у глобалном БДП-у је већ премашио удео земаља Групе седам по паритету куповне моћи, истакао је Путин.

"Током протекле деценије, инвестиције земаља БРИКС-а у глобалну економију су се удвостручиле, а њихов комбиновани извоз достигао је 20 одсто укупног светског извоза", објаснио је.

Притом, сратегија економског партнерства држава асоцијације одређена до 2025. године се успешно спроводи, додао је.

Земље јачају међусобну сарадњу у областима као што су диверсификација ланаца снабдевања, дедоларизација и прелазак на националне валуте у међусобним обрачунима, дигитална економија, подршка малим и средњим предузећима и правичан трансфер технологије, истакао је.

У овим процесима су најактивнији пословни кругови, "много се ради кроз Пословни савет БРИКС-а и Женску пословну алијансу", казао је.

Приоритет у сарадњи БРИКС-а је изградња транспортних путева, додао је. Међуконтинентални путеви попут Севера-Југа путем којих ће моћи да се превезе и до 30 милиона тона робе годишње, је оно на чему планира да се ради, рекао је руски лидер.

Председник Русије је позвао земље чланице да сарађују у области научних истраживања, а Русија је спремна да подели технологију коју има.

"Поздрављамо јачање интеракције петорке у области глобалних иновација", казао је Путин и позвао специјалне фондове да формирају мрежу истраживачке структуре којом ће земље БРИКС-а моћи да деле своја достигнућа.

Русија је спремна да подели искуство и најбољу праксу у области дигиталне трансформације, вештачке интелигенције и нуклеарне медицине, додао је.

Притом, потребно је радити и на слободној културној размени уметности и стваралаштва, о чему ће, како је рекао Путин, партнери детаљно разговарати.

Платформе за такав дијалог могу бити културни форуми, предложио је.

Русија сматра да треба проширити улогу жена у пословању земаља чланица и подржава јужноафрички предлог за састанак министара на ову тему, изјавио је руски председник.

Руски председник је казао да се планира организовање око двеста политичких, друштвених и економских догађаја у којима ће учествовати више од десет руских градова.

Позвао је земље петорке да учествују у Међународном културном форуму који планира да се одржи у новембру у Санкт-Петербургу. Тај догађај би, према његовим речима, могао да постане платформа за дијалог о будућности културе у свету.

Следећи самит БРИКС-а ће се одржати октобра у руском граду Казању, конкретни датуми ће бити договорени, казао је и нагласио да ће главна тема бити безбедност.

image