Русија

Путин: БРИКС за нови светски поредак, непријатељске земље хоће уништење породичних вредности (ВИДЕО)

Земље "златне милијарде" су противници БРИКС-а, истакао је руски лидер
Путин: БРИКС за нови светски поредак, непријатељске земље хоће уништење породичних вредности (ВИДЕО)© Tanjug/Gianluigi Guercia/Pool via AP

БРИКС се ни са ким не такмичи, бори се за стварање новог светског поретка, који ће уважавати суверене интересе великог броја држава и поштовати културу сваке земље, рекао је председник Русије Владимир Путин трећег дана БРИКС самита у Јужној Африци.

БРИКС се ни са ким не такмичи и никоме се не супротставља, али процес стварања новог светског поретка има непријатеље који желе да успоре тај процес, додао је.

Државе тзв. златне милијарде раде све како би задржале једнополарни свет који им одговара, међународно право мењају за правила која нико видео није, а користе их зарад политике која једино њима договара, објаснио је.

Притом, настављају да извозе природне ресурсе из земаља у развоју, казао је.

"То је исти онај колонијализам у новом паковању, што и није тако лепо", казао је и додао да се земље запада притом крију иза људских права и демократије, док са друге стране стварају препреке у сфери кредита које је немогуће исплатити.

Радикални неолиберализам којим се непријатељске земље служе је усмерен на уништење породичних вредности, националних и религиозних традиција, казао је и додао да се одређени политичари јавно оправдавају, чак и неонацизам, ксенофобију, екстремизам и допуштају тероризам.

Од свега тога, сталних притисака и манипулације уморно је све више земаља које су спремне да за часну, равноправну, узајамно корисну сарадњу са поштовањем свих земаља.

Упркос препрекама и незаконитим санкцијама које чине сложенијом логистичке и економске процесе, Русија ће остати поуздан добављач и снабдеваће земље којима је то најпотребније, казао је Путин говорећи о житарицама.

"Ми смо спремни да дамо све од себе да не дође до хуманитарне кризе и кризе хране у Африци, и у том контексту ћемо бесплатно послати од 25 до 50 хиљада тона жита", додао је он.

Снабдеваће пријатељске земље и другим ресурсима, наставио је и објаснио да ће то афричким земљама помоћи да ојачају.

"Данас је пажња БРИКС-а пре свега усмерена према Африци, што радује Русију. Са многима од вас смо се скоро срели у Санкт Петербургу на самиту Африка-Русија где смо водили корисне разговоре", рекао је Путин.

Афричке земље могу да буду сигурне да ће Русија бити одговорна и да ће наставити да подржава Африку, када је храна у питању, али и енергетски ресурси, казао је Путин и прецизирао да ће Русија наставити да поспешује енергетски развој афричких земаља.

"Заједно са БРИКС партнерима се боримо за равноправну техничку сарадњу и за развој нових типова атомских реактора, а Африка је и на том пољу наш приоритетни партнер", истакао је.

Преко 30 енергетских пројеката је тамо започето у сарадњи са Русијом, "радимо са 16 држава", додао је.

Размена заједничких валута приликом плаћања је приоритетно питање и БРИКС планира да напредује у овом правцу, рекао је председник Русије.

Рамафоса је показао изврсно дипломатско искуство, када је излагао наше позиције, поручио је он и додао да координација коначне декларације БРИКС-а није била лака, као ни питање проширења.

"Поштовани председниче Рамафоса, пријатељи, колеге и други учесници, желим да захвалим афричким пријатељима на њиховом доприносу заједничком раду. Тај посао није био лак", рекао је руски председник.

Путин је као приоритетну тему издвојио заједничку валуту и организацију сарадње у економској сфери и додао да се "крећемо ка решењу проблема с тим у вези".

Честитао је новим земљама БРИКС-а, истичући да ће Русија наставити да ради на ширењу утицаја асоцијације у свету.

"Регулисаћемо практичан рад са новим чланицама и са партнерима који сарађују са БРИКС-ом и желе са нама да раде. То ценимо", закључио је Путин.

image