Захарова на БРИКС-у: Дедоларизација није претња, већ природна реакција

Свима који сумњају да свет може бити праведнији је овогодишњи самит сигнал да може, јер постоје државе које су спремне да се за то боре, истакла је званична представница руског МСП

Самит БРИКС-а одиграва се у преломном тренутку, и без обзира за нељудске напоре Запада да некако упропасти ток догађаја, све се одвија одлично, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова која се јавила са Самита БРИКС-а у емисију "Соловјов лајв".

Дедоларизација, према њеним речима, није никакво решење усмерено на уништење финансијског система Америке.

"Нико није хтео да се одрекне од нечег корисног, правилног и потребног, како је светску валуту, тј. долар представљала Америка. Говорили су да је по среди корисно средство за спровођење платних операција у свету, гарантовали су њену способност, безбедност и слободу", објаснила је.

Међутим, од свих добрих намера остало је само једно - контрола над свима, а да они о томе ништа не знају.

Одбијање долара није теорија завере коју су годинама припремали аналитичари БРИКС-а како би неком нанели штету, већ реакција на агресивну политику Вашингтона, објаснила је Захарова.

У западним медијима се о БРИКС-у ништа није писало, није било никаквог дијалога нити заједничких догађаја, понашали су се као да БРИКС не постоји, казала је и додала да је западне земље облио хладан туш, суочили су се навом реалношћу у којој ће морати да живе.

"Нова времена су већ дошла. Свима који сумњају да свет може бити праведнији, а то је кључна реч овогодишњег самита, је ово сигнал да може јер постоје државе које су спремне да се за то боре", нагласила је.

Изјава помоћника председника САД за националну безбедност Џејка Саливана да БРИКС са свим својим потенцијалом не угрожава САД је смешна, рекла је.

"Не знам да ли је држао укрштене прсте иза леђа док је то говорио, али изјава му је смешна", казала је и истакла да БРИКС-у никада и није био задатак да некоме прети. "Никада. Такве намере се не могу наћи ни у једном доктринарном документу или решењима и одлукама", казала је.

С обзиром да су Американци први потегли питање претње значи да су они ти који прете, објаснила је.

Распоред ових дана се мењао, али то је разумљиво јер се ради о озбиљним питањима о којима су се лидери земаља чланица БРИКС-а договарали на лицу места, а главна тема је била проширење БРИКС-а, указала је Захарова.

"Велики број држава тежи да уђе у овај савез а данас је некима од њих то и пошло за руком", рекла је она.

Иако председник Русије Владимир Путин није у Јоханесбургу, он пуноправно учествује на самиту, и ово није први пример у историји да неко од лидера на овај начин учествује на великим међународним догађајима, истакла је Захарова.

Описала је атмосферу на затвореној седници лидера која се десила јуче, и казала да се Путин укључио и у делу када се лидери обраћају и у току дискусије.

Премијер Индије Нарендра Моди је у једном монету напустио салу како би лично, такође путем видео везе, присуствовао слетању индијског свемирског брода на Месец, а у сали га је заменио министар спољних послова земље, казала је Захарова.

"Наш свет је препун дешавања, агенда међународних догађаја се томе прилагођава. То није догма, већ жива дискусија и тако треба да буде. Протоколарне нијансе се дешавају у ходу и са другим земљама, то је уобичајена пракса", истакла је.