Руска православна црква разматра да славног генерала прогласи за свеца

Потрага за доказима о чудима повезаним са једним од најпоштованијих војних команданата траје годинама

Руска православна црква разматра да ли треба прослављеног руског генерала из 18. века Александра Суворова прогласити за свеца, при чему потрага за доказима о чудима повезаним са вољеним војним командантом траје годинама.

Ово питање је стављено на дневни ред седнице управног тела цркве Светог синода, која је почела у четвртак у Санкт Петербургу. Како је навео патријарх Кирил, епископи ће одлучити да ли ће задужити посебну комисију да размотри случај Суворова.

Суворов, један од најпоштованијих војсковођа у руској историји, заслужан је за многе тријумфе на бојном пољу Руске империје под Катарином Великом и њеним сином Павлом I. Такође је био побожни хришћанин који је током периода краљевске немилости и изгнанства после Павловог ступања на престо размишљао да се замонаши.

Павле I, који је био отуђен од мајке из личних и политичких разлога, није волео њене бивше дворјане и државнике. Међутим, моћ и вештина Суворова су на крају освојили цара и он је задобио његово поверење. 

Руска православна црква је 2001. године прогласила Суворовог савременика, адмирала Фјодора Ушакова, за локално поштованог светитеља и праведног мирјанина.