Русија

Кијев означио "Филип Морис" као "међународног спонзора рата" због продаје цигарeта у Русији

Исту судбину доживео је и јапански произвођач "Јапан тобако"
Кијев означио "Филип Морис" као "међународног спонзора рата" због продаје цигарeта у РусијиGetty © Scott Olson/Getty Images

Украјинска Национална агенција за превенцију корупције (НАЗК) уврстила је две водеће светске дуванске компаније, "Филип Морис интернешенел" и "Јапан тобако интернешенел" на листу "међународних спонзора рата" због сарадње са Руском Федерацијом.

"Пушење убија. Не само због његових последица по здравље људи, већ и због тога што неке од најпознатијих и највећих дуванских компанија на свету и даље раде у Руској Федерацији и попуњавају буџет агресора", наводи се у саопштењу НАЗК на Телеграму.

Према финансијским извештајима руског одељења "Филип Мориса", приход компаније у првој години Специјалне војне операције у Украјини порастао је за осам одсто на 140,3 милијарде рубаља, а нето профит на 48,2 милијарде рубаља, што је за 45 одсто више него 2021. године, додаје се у саопштењу.

"Јапан тобако интернешенел" (ЈТИ) је лидер на руском тржишту дувана са уделом од 34,9 одсто, а према властитим речима је ЈТИ у Русији у 2022. години приходовала око две милијарде долара, преносе РИА Новости.

Поменуте компаније упркос најављеном изласку из Русије и даље развијају пословне активности у овој земљи, закључује НАЗК.

Украјинске власти су до сада етикету "међународног спонзора рата" доделиле и другим светским брендовима због настављеног пословања у Русији, а то се односи и на "Бакарди" рум, "Рајфајзен" банку и произвођача "Дав" сапуна "Унилевер".

image