Русија

Руски безбедњаци зауставили деловање исламиста на Криму

Шесторица исламиста покушали да промовишу идеје стварања светског калифата, уништавања институција секуларног друштва и насилног свргавања власти
Руски безбедњаци зауставили деловање исламиста на Кримуwww.globallookpress.com © Баранов Владимир/Globallook Press

На Криму је уништена ћелија исламиста "Хизб ут-Тахрир ал-Исламија", забрањена у Руској Федерацији. Реч је о шест исламиста који су се бавили пропагандом и регрутовањем међу локалним муслиманима, наводи се у саопштењу Федералне Службе Безбедности, преносе "РИА Новости".

"ФСБ Руске Федерације, у сарадњи са Федералном службом Националне гарде Руске Федерације на територији Републике Крим, зауставио је деловање ћелије међународне терористичке организације 'Хизб ут-Тахрир ал-Ислами', која се састојала од шест чланова", наведено је у саопштењу.

ФСБ наводи да су се учесници терористичке структуре бавили незаконитим активностима, које су биле засноване на идеји стварања светског калифата, уништавања институција секуларног друштва и насилног свргавања власти. Имали су идеју да на састанцима шире терористичку идеологију међу становницима Крима и регрутују кримске муслимане у своје редове.

Истражитељи су открили и запленили велику количину материјала "Хизб ут-Тахрира" забрањених у Русији, као и средства комуникације и електронска информациона средства која су коришћена за терористичке активности, додаје се у саопштењу службе.

Поред тога, пронађена је и велика количина девиза намењена финансирању терористичке организације.

Истражно одељење Федералне службе безбедности Русије за Крим и Севастопољ покренуло је кривичне поступке.

image