Русија

Захарова упозорила Молдавију: Постаћете саучесник Кијева у ратним злочинима

САД настављају да шаљу Кишињеву војну технику, а разматра се и да се америчка складишта наоружања сместе у Молдавију, како би, према мишљењу молдавских аналитичара, наоружање могло накнадно да се пошаље украјинској војсци
Захарова упозорила Молдавију: Постаћете саучесник Кијева у ратним злочинимаwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Без обзира на неутралан статус Молдавије, Запад наставља да је увлачи у украјински сукоб, указала је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова у коментару поводом ситуације у Молдавији, објављеном на званичном сајту МСП.

Москва упозорава Кишињев да се не укључује дубље у подршку Украјини, јер ће тако постати саучесник Кијева у ратним злочинима, истакла је Захарова.

САД настављају да шаљу Кишињеву војну технику. Последња таква испорука дошла је у августу, а како пишу медији, тренутно се разматра да се америчка складишта наоружања сместе у Молдавију, како би, према мишљењу молдавских аналитичара, наоружање могло накнадно да се пошаље украјинској војсци, подсетила је Захарова.

Та информација, као и чињеница да је Кишињев одмах након почетка Специјалне војне операције започео велике испоруке различите робе Украјини, не може а да не забрине Русију, додала је.

Није случајно што се под надзором САД и ЕУ и о њиховом трошку данас побољшавају критично важне железнице и путеви у Молдавији, казала је Захарова и додала да Американци "редовно најављују будуће пријеме авиона великог капацитета на кишињевском аеродрому".

Кишињев личи на Кијев и по питању гушења слободе говора, додала је.

Проширена су овлашћења локалним обавештајним службама - којима није страна тоталитарна пракса у борби против политичких противника, а поред тога је усвојен и Закон о Центру за стратешке комуникације и борбу против дезинформација, указала је Захарова.

Кишињев не крије да ће рад нове структуре бити усмерен против "руске пропаганде", навела је Захарова и додала да није јасно о каквој руској пропаганди у савременој Молдавији може да се ради, пошто су власти те земље, грубо прекршивши све међународне обавезе у области обезбеђивања слободе медија, већ потпуно стерилисале информациони простор од руских и локалних медија који су ван њихове контроле.

"Актуелне власти Молдавије толико су побеснеле да више нису у стању да престану да распирују антируску хистерију у друштву и не желе да слушају већинско становништво своје земље које је заинтересовано за одржавање добросуседских односа са Русијом", истакла је.

Кривица за садашње стање руско-молдавских односа у потпуности лежи на званичном Кишињеву, чији представници нису оптерећени осећајем одговорности за будућност своје државе и стога тако лако уништавају оно што је деценијама грађено у корист народа, закључила је Захарова.

image