Русија

Симоњан: За разлику од западних организација, БРИКС се заснива на узајамном поштовању

Њихов свет је формиран на вертикалним везама, које спајају потчињеног са командиром, објаснила је
Симоњан: За разлику од западних организација, БРИКС се заснива на узајамном поштовањуwww.globallookpress.com © Aleksey Smyshlyaev/Global Look Press

БРИКС је, за разлику од Европске уније и НАТО-а, изграђен на принципима међусобног поштовања и узајамне користи, рекла је главна уредница ТВ канала РТ и медијске групе "Русија сeводња" Маргарита Симоњан у емисији "Своја правда".

"Ко је главни у БРИКС-у? Русија? Не, наравно. Индија? Не. У БРИКС-у нико није главни. Покушавамо да изградимо другачији светски поредак заснован на другим, хоризонталним везама", рекла је.

Западним земљама то не може да буде јасно због њиховог менталитета, психологије и светског поретка какав на планети постоји последњих година, додала је.

"Лако је претпоставити ко је главни у њиховим западним удружењима. Ко је, на пример, главни у Г7? Ко је главни у НАТО? А које главни у ЕУ, иако тај главни није члан?", рекла је.

Њихов свет је формиран на вертикалним везама, које спајају потчињеног са командиром, објаснила је.

Са друге стране, односи који нису уређени хијерархијски се теже одржавају, додала је. Према њеним речима, то је другачији ниво односа како међу људима, тако и у међународној политици.

Међутим, БРИКС-у већ дуги низ година то полази за руком, и то тако да остали гледају и желе да му се придруже, иако их нико на то не приморава. "Поштовање, узајамна корист – таква конструкција је у неку руку софистициранија", рекла је.

У случају да Индија постане чланица Г7, а Аргентина прихвати долар, "нећемо викати на њих и нећемо давати изјаве", истакла је Симоњан.

"БРИКС је изграђен на хоризонталним везама. И сваки његов члан - ако му је згодно да седи на две столице - то и може, ако је то у националном интересу те државе. Сви се према томе односимо са поштовањем. Односите се једни према другима са поштовањем, онда би Г7 могла да постане Г11, али не за сада", рекла је она.

Недавно је завршен 15. по реду Самит БРИКС-а одржан у Јоханесбургу, када је у организацију примљено нових шест држава. Званично су позване Аргентина, Египат, Иран, Етиопија, Уједињени Арапски Емирати и Саудијска Арабија да се придруже БРИКС-у, а њихово пуноправно чланство ће почети 1. јануара 2024. године.

БРИКС тренутно обједињује Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку, али су недавно 23 државе изразиле жељу да се придруже том формату.

image