Русија

Румунија ће обучавати украјинске пилоте да управљају Ф-16

Због обилне финансијске помоћи крајини, повећала се потрошња у војној сфери, а то негативно утиче на румунски буџет
Румунија ће обучавати украјинске пилоте да управљају Ф-16© Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Румунија је одлучила да учествује у обуци пилота за управљање борбеним авионима Ф-16, а ускоро ће бити потписана неопходна документа која им омогућавају да почну обуку на територији Румуније, рекао је премијер Марсел Колаку у интервјуу британском листу "Фајненшел тајмс".

Документа ће, како је рекао бити потписана за неколико дана. То је последња препрека која стоји на путу обуке, сва остала логистичка питања су решена, додао је министар.

Чолаку ће се ове недеље састати са званичницима ЕУ у Бриселу како би разговарали о мерама за ограничавање економских проблема, с обзиром да се повећала потрошња у војној сфери због сукоба у Украјини, а то негативно утиче на буџет земље.

"Мораћемо да реорганизујемо буџет да бисмо помогли Украјини. То су непредвиђени трошкови, тако да ће нам бити потребно изузеће од пореског закона", рекао је.

Раније је "Фајненшел тајмс" објавио да ће 11 земаља у августу почети са обуком украјинских пилота како би их оспособили да управљају Ф-16.

САД и њени НАТО сателити ризикују да дође до директног оружаног сукоба са Руском Федерацијом, што носи катастрофалне последице, истакао је раније руски министар спољних послова Сергеј Лавров. То што Кијев добија борбене авионе способне да носе нуклеарно оружје Русија ће сматрати претњом са Запада у нуклеарној сфери, додао је.

image