Русија

Лавров: За разлику од западних политичара, лидери БРИКС-а се баве стварним проблемима

Шеф руске дипломатије је додао да ће БРИКС координисати своје поступке са новим чланицама у оквиру међународних формата, укључујући Уједињене нација и Г20
Лавров: За разлику од западних политичара, лидери БРИКС-а се баве стварним проблемима© FOTO TANJUG/AP Photo/Themba Hadebe

Mинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да се лидери БРИКС-а баве стварним проблемима за разлику од западних политичара и новинара.

"Ми користимо своје главе и бавимо се конкретним питањима", рекао је Лавров у разговору за државну телевизију "Русија 1", преноси ТАСС.

Додао је да ће БРИКС координисати своје поступке са новим чланицама у оквиру међународних формата, укључујући Уједињене нација и Г20.

"Наравно, координисаћемо наше поступке са новим чланицама у оквиру Уједињених нација, Г20 и других међународних платформи", навео је шеф руске дипломатије.

Он је истакао да ће БРИКС консолидовати своје позиције у Г20 јер се у тој организацији налазе и Саудијска Арабија и Аргентина, које ће постати нове чланице БРИКС-а.

"Дакле, формална подела Г20 на Г7 и БРИКС добија практичан облик", рекао је Лавров.

Нагласио је да БРИКС не жели да угрози ничије интересе, већ само жели да развија своје пројекте.

"Једноставно не желимо да било ко кочи развој наших обострано корисних пројеката који нису уперени ни против кога", поручио је Лавров.

На питање да ли би проширени БРИКС једног дана могао да постане алтернатива Г20, руски министар спољних послова је одговорио: "Нема потребе за тим сада".

БРИКС су основали Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република, а на самиту, који је ове недеље одржан у Јоханезбургу, саопштено је да ће се организацији од 1. јануара 2024. године придружити Аргентина, Саудијска Арабија, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Етиопија и Египат.

image