Русија

Патријарх Кирил: Кијев жели да "учврсти" веру расколом, али то се неће остварити

Они који стварају и изазивају раскол у Украјини, мислећи да тиме јачају веру, иако не размишљају о вери, јачају своју политичку позицију и углавном очекују охрабрење моћника који су далеко од њих, поручио је поглавар руске цркве
Патријарх Кирил: Кијев жели да "учврсти" веру расколом, али то се неће остварити© TANJUG/Oleg Varov/Russian Orthodox Church Press Service

Наде свих оних који намеравају да учврсте веру изазивањем раскола у Цркви у Украјини неће се обистинити, рекао је патријарх московски и све Русије Кирил, преносе "РИА Новости".

"Они који стварају и изазивају раскол у Украјини, мислећи да тиме јачају веру, иако не размишљају о вери, јачају своју политичку позицију и углавном очекују охрабрење од моћника који су далеко од Украјине. Ништа од тога се неће остварити", поручио је руски патријарх након Литургије у Успенском храму Московског Кремља на дан Успења Пресвете Богородице.

Он је захвалио онима из украјинског епископата, свештенству, монаштву и мирјанима канонске цркве који су остали храбри и верни својој земљи.

Руска православна црква, као и Српска православна црква данас обележавају Успење Пресвете Богородице, празник који спада у ред Богородичних празника. Ово је један од 12 главних празника Руске Цркве, а и данас се завршава и двонедељни Успенски пост.

Велика Госпојина је празник жена и мајки и данас не би требало ништа да се ради. Такође, за Богородицу се сматра да је заштитиница болесних, те се многи болесни воде на изворе лековите воде да се умију. Према народним обичајима, сматра се да су јаја прикупљена у овом периоду најквалитетнија и дуго остају свежа.

image