Русија

"Блумберг": Путин у октобру у Кини, партнерство "без ограничења" потврђује на форуму "Појас и пут"

Биће то прво путовање председника Русије у иностранство откако је Међународни кривични суд издао налог за његово хапшење због наводних ратних злочина
"Блумберг": Путин у октобру у Кини, партнерство "без ограничења" потврђује на форуму "Појас и пут"www.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Руски председник Владимир Путин отпутоваће у Кину, што ће бити његово прво путовање у иностранство откако је Међународни кривични суд издао налог за његово хапшење због наводних ратних злочина.

Кремљ припрема Путинову посету Кини за Форум "Појас и пут" у октобру, пише "Блумберг" позивајући се на изворе. Путин је прихватио позив кинеског председника Си Ђинпинга да присуствује догађају, рекао је један извор.

Путин није напустио Русију откако је суд у Хагу објавио налог у марту. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров предводио је руску делегацију на самиту БРИКС-а у Јоханесбургу, и предводиће је на самиту Групе 20 следећег месеца.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган следеће седмице ће отпутовати у Русију где ће се састати са Путином.

Од почетка Специјалне војне операције, Путин је путовао само у суседне земље бившег Совјетског Савеза и у Иран. Последњи пут је посетио Кину у фебруару 2022. године - мање од три недеље пре него што је СВО покренута - где је присуствовао Зимским олимпијским играма у Пекингу и са Сијем потврдио партнерство "без ограничења".

Си је отпутовао у Москву у државну посету у марту ове године, што је његово прво инострано путовање откако је добио трећи мандат на месту председника Кине, и рекао да се нада да ће Путин доћи у Кину пре краја године.

image