Русија

Захарова: Запад сателитима наводи украјинске дронове у нападу на Русију

Светска привреда трпи велике губитке због санкција Русији, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова: Запад сателитима наводи украјинске дронове у нападу на Русијуwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Ноћашњи украјински напад на објекте у руским регионима потврдио је терористичку природу кијевског режима, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. 

"Украјински удари дроновима на цивилне циљеве још једном су потврдили терористичку природу кијевског режима", казала је Захарова на данашњем брифингу.

Захарова је нагласила да украјинске беспилотне летелице не би могле да прелете толику удаљеност без информација западних сателита.

Како је навела, украјински режим, који активно подржавају земље колективног Запада, наставља да свакодневно варварски гранатира цивилне објекте и стамбена насеља у руским регионима, укључујући и употребу касетне муниције која представља посебну опасност за цивиле.

"Поступци украјинског режима неће остати некажњени. Руске структуре за спровођење закона истражују и пажљиво документују све чињенице о гранатирању руских региона, као и њихове друге криминалне активности. Починиоци ће одговарати. Желела бих да поручим да су у заблуди сви они украјински милитанти који нападају  четврти Доњецка и других руских градова, села и искрено верују да ће злочини које су починили бити заборављени, или неће бити истражени", указала је.

Навела је да су недавно руски судови, на основу доказа које је прикупио Истражни комитет Русије, осудили један број украјинских милитаната.

Светска привреда трпи велике губитке због санкција Русији

Светска привреда и даље трпи велике губитке као резултат потпуног укидања трговинских и економских веза САД и њених сателита са Русијом, истакла је портпаролка руског Министарства спољних послова.

"Кључне међународне аналитичке структуре, укључујући ММФ и Светску банку, покушавају да скрену пажњу са чињенице да светска привреда и даље трпи велике губитке због раскида трговинских и економских веза са Русијом", казала је Захарова.

Како је нагласила, негативан утицај антируских санкција на развој глобалног економског система и даље се узима у обзир у извештајима који се објављују.

"Према ММФ-у, садашње геополитичке тензије, подстакнуте санкцијама, повећавају ризике поделе светске економије на 'квазиаутономне блокове'. Фрагментација доводи до повећања броја ограничења у трговини, посебно стратешких добара, укључујући минерале. Резултат је нестабилност цена роба, растућа инфлација, пад прихода у многим земљама и подривање колективних напора за постизање Агенде за одрживи развој 2030", додала је.

Захарова је нагласила да су међународни експерти приморани да признају да једностране санкције наносе штету, укључујући и њиховим иницијаторима, као и да ММФ и Светска банка признају да привреда већине чланица Г7 стагнира.

Планета са не може нахранити без Русије

Без руских производа немогуће је обезбедити храну за целу планету, али Москва то никада није користила као политички фактор, за разлику од западних земаља, изјавила је Захарова.

"Данас је немогуће нахранити планету без наше земље. И ми, за разлику од САД и других западних земаља, то никада нисмо користили као политички фактор", указала је Захарова и додала да је Русија "увек била поуздан снабдевач, укључујући и пољопривредне производе".

Она је скренула пажњу на чињеницу да Москва примећује "активну кампању дезинформисања" коју спроводе САД и њени сателити, у којој се виде "покушаји да се Русија потисне са светског тржишта хране, уз истовремено постизање предности за сопствене велике пољопривредне корпорације".

Како је навеча, "вишегодишња хистерија око послова са житарицама и наводне помоћи Запада најсиромашнијим земљама" развијена је само са циљем да се "у очима светске заједнице смањи привлачност Русије као поузданог произвођача и добављача пољопривредних производа".

"Русија наставља да одговорно и савесно испуњава своје обавезе по међународним уговорима у вези са извозом пољопривредних производа. Свесни смо важности испорука друштвено значајних добара, укључујући храну за друштвено-економски развој земаља Азије, Африке, Латинске Америке и Блиског истока", закључила је Захарова.

image