Медведев: Колико је људи заправо остало да ратује за Украјину?

Главни проблем са којим се Украјинци данас сусрећу је одлив становништва изван матице због њене агресивне природе, сиромаштва и јер им је ту живот угрожен, указао је заменик председника Савета безбедности Русије

Украјина полако али сигурно изумире, указао је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев, коментаришући становништво "умируће државе".

"Украјина има митску прошлост, болну садашњост и нема будућност", написао је Медведев на Телеграму.

Према попису становништва Украјине из 2021. године, тамо је живело око 48,5 милиона људи, мада су многи, наводи Медведев, живели и радили у иностранству.

Од 2014. године, када су се Крим и Донбас одвојили, "кожа је почела да се стеже", додаје Медведев. "Украјински институт будућности" је израчунао да је почетком фебруара 2022. Украјина имала 37,6 милиона становника, а то потврђују и бројке које је дао Кабинет министара Украјине према електронском попису из 2019. године.

"Главни проблем са којим се Украјинци данас сусрећу је одлив становништва изван матице због њене агресивне природе, сиромаштва и јер им је ту живот угрожен. То признају и саме украјинске службе и Канцеларија високог комесара УН за избеглице. Додуше, из навике су неки подаци прецењени, други потцењени. Али, упркос томе, ситуација је јасна", написао је.

Према подацима Канцеларије Високог комесаријата УН за избеглице, после 24. фебруара 2022. године на територији европских држава живи 8,6 милиона људи из Украјине. Њих 2,869 милиона је у Русији, додао је Медведев.

Међутим, службеници УН намерно нису узели у обзир додатних 4,2 милиона Украјинаца који су у Русији јер је сматрају историјском домовином, нагласио је.

"Почетком фебруара 2022. године 1,9 милиона грађана Украјине је већ било на територији Руске Федерације, због студија или посла. Према нашим агенцијама за спровођење закона, после почетка СВО године у Русију је стигло више од 5,2 милиона људи са територије Украјине. Укупно, код нас живи до 7,1 милиона људи одатле", објаснио је.

Притом, према подацима војно-цивилних управа Запорошке и Херсонске области, као и статистичких служби ДНР и ЛНР, после 24. фебруара 2022. године тамо живи 5,1 милион људи, а те територије не контролише Кијев, оне се не узимају у обзир у његовој статистици.

"Тако је поменутих 37 милиона до 2022. године тек нешто мало остало у Украјини, само половина њих је само на папиру. У стварности, када одузмемо садашњу популацију региона које не контролише Кијев и емигранте добијамо веома тужне бројке. На територији коју контролише Кијев живи 19,7 милиона људи. Ван земље – већ 17,9 милиона", закључио је.

"Наравно, могуће је да ће се неко вратити, иако је у то тешко поверовати. Вектор распада се јасно види. Са толиким бројем људи који напушта своју земљу, кијевски режим и његова 'Украјина' ускоро неће моћи да функционише, а камоли да ратује", поручује Медведев.

"Најуочљивија цифра у украјинским извештајима ће бити број 404. Шифра компјутерске грешке: људи су побегли, земља није пронађена", закључио је он.