Путин честитао почетак нове школске године: Још један корак напред за вас (ВИДЕО)

Лидер Руске Федерације обратио се нацији поводом празника Дана знања и пожелео свима један нов и успешан почетак

Председник Руске Федерације Владимир Путин честитао је данас ђацима, студентима и наставницима у Русији почетак нове школске године и Дан знања.

Он је истакао да је почетак нове школске године још један корак напред у личном развоју сваког од њих, те да су 1. септембар и Дан знања у том контексту један од омиљених празника у години, баш као и Нова година, јер се везују за обнову и очекивање чуда.

"То је један добар, свенародни празник", рекао је председник Путин.

Говорећи о важности образовања, Путин се осврнуо и на кућно васпитање и изјавио да је његова улога велика, јер ће од њега и односа породице према образовању зависити и то како ће деца реаговати на школу.

Васпитање и образовање су неке од ствари које ће касније помоћи сваком од вас да изабере за себе свој животни пут, рекао је Путин.

"Уколико човек успе да пронађе себе у овом животу и уколико добије могућност да развије све потенцијале своје душе, ако изабере такву професију, то је основна и главна гаранција његовог даљег успеха", објаснио је он.

То је, како је даље навео, и за државу јако битно, јер држава зависи од успеха појединаца. Ваша достигнућа помоћи ће и свеопштем развоју целе земље, појаснио је лидер. 

Због свега тога, како је даље појаснио, Руска Федерација данас је на путу креирања једног новог образовног система. Путин је такође поновио важност очување културе, за коју је рекао да је нешто што се не може тако лако заборавити, за разлику многих других ствари. 

"Желим свима вама да пожелим срећу", поновио је још једном председник Русије за крај свог обраћања, након чега је приступио разговору са омладином, која је за њега припремила мноштво интересантних питања. 

Путин: Након писма мог деде схватио сам зашто смо непобедиви

Председник Русије, у једној неформалној атмосфери разговора са младом генерацијом, открио је јавности детаље из приватног живота. Како је рекао, писма његовог деде, којег никада није упознао, открила су му због чега је руски народ непобедив и данас, баш као што је то био током Другог светског рата.

Писмо о којем је говорио руски председник било је упућено сину његовог деде, који се у том тренутку налазио на фронту. У њему, Путинов деда своме сину говори како му је мајка умрла, и да је погинула након што су је у стомак погодили Немци.

У таквој ситуацији, на самрти, жена поручује свом мужу: "Не плачи, немој да ме секираш". 

"Замислите само каква је то дубина осећања. Она умире и брине за њега, за то што се он секира и плаче. Схватате ли само каква је то дубина осећања код простих људи, каква љубав. И како да нам то не буде пример? Када говоримо о нашим традиционалним вредностима, ми имамо и то у виду. Ту унутрашњу љубав, која је у основи односа у нашем друштву", прокоментарисао је Путин.

А затим, како је даље рекао, његов деда наредио је свом сину: "Убијте те гадове!"

"Како да не чувамо те вредности? Када сам прочитао писмо деде свом сину схватио сам због чега смо победили у Другом светском рату. Немогуће је победити народ таквог духа. Били смо апсолутно непобедиви. И данас смо такви. То је изузетно важна ствар", објаснио је руски лидер, а, како је даље навео, оваквих прича било је још у другим породицама. 

О томе шта је за Путина остварен човек, о школи и омиљеном предмету

Одговарајући на једно од питања шта је за њега остварен човек, Путин је поновио да човек треба да постигне и резултате, али и да добије заслужено признање за свој рад. Човек би требало да воли свој посао, додао је.

Коментаришући своје детињство и то како се односио према школи, он је изјавио да се према предметима односио као према обавезама. Није битно који предмет је омиљени или не, јер некада и оно што се чини као небитно заправо може бити битно, појаснио је. 

Знање које стичемо током школовања не стичемо само да бисмо га конкретно припремили касније у животу. Учити нове ствари, па чак и оне за које мислимо да од њих нећемо имати користи, важно је за развој и формирање наше личности. На пример, учење математике може помоћи свакоме да развије логичко мишљење, па чак и уколико тај човек планира да се у будућности бави, на пример, новинарством.

Препоручујем вам да се бавите својим развојем у најширем смислу, рекао је руски лидер. 

Један од присутних дечака замолио је Путина да отвори специјалне паркове у којима ће моћи да користи дронове без проблема, пошто је држава увела строга правила када су у питања беспилотне летелице због честих напада на њене објекте.

У разговору са њим, Путин је изјавио да Русија има план да до 2030. године на њеној територији буде милион стручњака за дронове, јер је у питању важна област која се брзо развија. 

Развој нових региона Русије

Људи у новим регионима виде да федералне власти брину о развоју тих региона, рекао је председник РФ у разговору са девојком из Запорошке области. 

Одговарајући на њено питање који план Москва има за нове регионе који су се прошле године прикључили Русији вољом грађана, председник је поручио да ће у наредне две, две и по године бити издвојено два билиона рубаља за њихов развој, а да ће, пре свега, новац бити уложен у обнову инфраструктуре, здравство и образовање.

Нећемо само стајати по страни и гледати како људи живе, већ ћемо све радити паралелно, развијати нове области и у исто време радити на њиховој безбедности, објаснио је он. 

Азија се данас бурно развија

У Кини и Индији данас живи 1,5 милијарди људи у свакој од њих, рекао је Путин, објаснивши да су то "објективни процеси", који не зависе од међународне конјуктуре.  

Ако се узме у обзир темпо развоја тог континента, неминовно је да ће се светски центри убудуће преусмеравати на ту страну, додао је.  

Због тога је неминовно и да ће бити потребе за људима који ће знати језике Азије на високом нивоу, поручио је он у разговору са једном девојком. 

Такође, руски лидер је потврдио да ће у скорије време бити одржан сусрет са председником Кине Си Ђинпингом, и да ће том приликом бити речи и о хуманитарној сарадњи.