Русија

Путин потврдио: Ускоро састанак са Сијем

Председник Русије поручио је данас да је кинески лидер учинио много за развој кинеско-руских односа, због чега га са задовољством назива својим пријатељем
Путин потврдио: Ускоро састанак са Сијем© Tanjug/The Kremlin Moscow

Председник Русије Владимир Путин потврдио је данас да ће сусрет са кинеским лидером Си Ђинпингом бити одржан ускоро.

У разговору са омладином, који је данас организован поводом почетка нове школске године, руски председник дотакао се многих тема, а, одговарајући на једно од питања, говорио је и о Азији и Кини.

Том приликом, Путин је истакао да је Си Ђинпинг учинио много за развој односа Пекинга и Москве.

"Он мене назива својим другом, и ја њега са задовољством називам својим другом, јер је то човек који чини доста тога, лично чини много за развој руско-кинеских односа", изјавио је Путин. 

Путин је истакао и да читава Азија данас добија на значају, јер се ради о континенту који се бурно развија. Само у Кини и Индији живи по 1,5 милијарде људи у свакој од њих.

Све то, како је објаснио председник Руске Федерације, допринеће томе да се многи центри из других делова света пребацују у Азију. 

Подсетимо, "Блумберг" је недавно писао да ће руски председник врло вероватно отпутовати у Кину у октобру, што би могло бити његово прво путовање у иностранство откако је Међународни кривични суд у Хагу издао налог за његово хапшење. Уколико се испостави да је та информација тачна, Путин би највероватније требало да посети Кину у периоду док се у Кини буде одржавао Форум "Појас и пут".

image