Русија

Кијев оптужио "Марс" и "Пепси" да су "међународни спонзори рата"

Упркос обећању да ће смањити пословање, обуставити рекламне активности и производњу у Русији, компаније настављају да раде у тој земљи и да уплаћују значајне порезе у државни буџет
Кијев оптужио "Марс" и "Пепси" да су "међународни спонзори рата"www.globallookpress.com © Thiago Prudencio

Украјинска Национална агенција за превенцију корупције додала је велике прехрамбене корпорације "ПепсиКо" и "Марс" на листу "међународних спонзора рата".

Упркос обећању да ће смањити пословање, обуставити рекламне активности и производњу у Русији, компаније настављају да раде у тој земљи, "уплаћују значајне порезе у државни буџет и подржавају економију агресора", преноси "Кијев индепендент".

"ПепсиКо" је мултинационални произвођач хране, грицкалица и пића који послује у више од 200 земаља, а седиште компаније је у Америци.

По нето добити, "ПепсиКо" је четврта највећа компанија у прехрамбеној индустрији у Русији, са 19 фабрика и око 20.000 запослених.

Током прве године сукоба у Украјини, руски огранак "ПепсиКо" повећао је нето профит за 333 одсто у односу на 2021, достигавши износ од 525 милиона долара, од чега је више од 115 милиона долара уплатио у државни буџет.

"ПепсиКо" има више од 500 слободних радних места у Русији оглашених на својој веб страници.

"Отварањем радних места, стране компаније ослобађају Кремљ терета накнада за незапослене и повезаних социјалних проблема", тврди агенција.

"Марс" је наводно имао 377 милиона долара нето добити од пословања у Русији 2022. године, што је 59 одсто више него претходне године.

Компанија има више од 100 слободних радних места у Русији.

Ове бројке су у супротности са обећањем "Марса" да ће смањити своје тржиште у Русији након што је почео сукоб са Украјином.

"Свака добит од руског пословања биће коришћена у хуманитарне сврхе. Компанија неће увозити ни извозити производе", наводи се у саопштењу корпорације на које се позива Агенција.

Украјинске власти су додале да је "Марс" радио у Русији више од 30 година, уложио 2,5 милијарди долара у економију и отворио 10 фабрика на руској територији.

image