Русија

Украјинци НАТО муницијом напали Доњецк: Град је у диму, аутомобили у пламену

Градски превоз је привремено заустављен, једна од граната погодила је и стамбену вишеспратницу у централном делу Доњецка, јавља дописник "РИА Новости"
Украјинци НАТО муницијом напали Доњецк: Град је у диму, аутомобили у пламенуGetty © Photo by Chris McGrath/Getty Images

Оружане снаге Украјине нанеле су артиљеријске ударе на насеља у граду Доњецк користећи притом муницију НАТО калибра 155 милиметара, јавио је дописник "РИА Новости".

Цео град Доњецк је у диму, неколико аутомобила је у пламену, градски превоз је привремено заустављен, једна од граната погодила је и стамбену вишеспратницу у централном делу града, рекао је дописник руске агенције.

Информације о повређенима и страдалима још нису познате, а судећи по снимцима са лица места, начињена је већа материјална штета на цивилним објектима.

Артиљеријски ударима нападнути су и Воршиловски и Кијевски квартови Доњецка који су често на удару украјинске војске, јавља руска агенција.

И градоначеник Доњецка Алексеј Кулемзин је потврдио да је погођен градски кварт и да су оштећене стамбене зграде.

Како је саопштило представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези са ратним злочинима Украјине, украјинска војска је за пола сата испалила десет граната НАТО калибра 155 милиметарa.

Украјинска војска редовно гађа насељена места у близини Доњецка и сам Доњецк, иако су руске снаге потврдиле да тамо не може бити војних циљева.

У нападима на цивиле, украјинске снаге углавном користе муницију НАТО калибра, а у последње време користе и касетну муницију, која је забрањена у више од 100 земаља због опасности коју представља по цивилно становништво.

Украјинска војска је касетну муницију добила од САД као део пакета војне помоћи, иако је та муниција забрањена међународном конвенцијом коју су ратификовале 123 земље, али САД и Украјина нису међу њима.

Када се детонирају бомбе са касетном муницијом, оне избацују мање пројектиле, од којих неки не прораде из техничких разлога, те тако постају мине које могу да убију или осакате цивиле дуго након испаљивања.

image